2024. április 28. - Valéria

A világgazdaság kényszerít, de ne szaladjunk bele nagy veszteségekbe

Molnár Albert (MSZP) az adótörvények általános vitájában azt mondta, hogy a világgazdaság cselekvésre késztet, és csak az a kérdés, hogy kiszámítható vagy kiszámíthatatlan hatásokkal nézünk-e szembe.
2009. április 21. kedd 13:05 - HírExtra
A szocialisták vezérszónoka szerint a lehető legkisebb veszteséggel kell kezelni a válságot, új pályára kell állítani a gazdaságot, és mindezt az egyensúly megőrzése, a foglalkoztatási szint megtartása és a versenyképesség növelése mellett kell megtenni.

A politikus a válság kapcsán megjegyezte, hogy a Fidesz képviselőinek január óta beadott módosításai mintegy 500 milliárd forinttal csökkentenék az államháztartási bevételeket. Hozzátette, hogy a problémája nem a javaslatok céljával van, hanem azzal, hogy ezeket milyen forrásokból lehetne megteremteni.

Az adórendszer legnagyobb problémájaként említette, hogy kevesen fizetnek sok adót. Azt mondta, hogy körülbelül egymillió ember fizeti be a teljes személyi jövedelemadó 75 százalékát. Megjegyezte, hogy magasak az élőmunka terhei, mert 100 forint bérköltségből 54 forint negyven fillér az államé. Hozzátette, hogy a vállalkozásokat az iparűzési adó is sújtja.

Molnár Albert közölte, hogy magas az állami újraelosztás mértéke, az átlagnál többet költünk szociális és lakástámogatottságra, miközben alacsony, 57 százalék alatti a foglalkoztatottság.

A politikus az egykulcsos adórendszert sem tartotta "csodaszernek", mert az a nyolc kelet- és közép-európai ország, amely áttért erre a szisztémára, továbbra is hasonló a problémákkal küzd, mint Magyarország.

A képviselő a szocialista kormányok által elért eredményeket sorolva azt mondta, hogy van mit veszíteni, és ezeket az értékeket meg kell védeni.

A vezérszónok végül 11 fő gazdasági mutatót hasonlított össze az 1998 és 2002, illetve a 2002 és 2008 közötti időszakokban. Ezek alapján megállapította, hogy hat adat átlaga a Medgyessy-kormány és a Gyurcsány-kormányok idején jobb volt, mint az Orbán-kabinet idején.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását