2024. május 3. - Tímea, Irma

Válságkezelés helyett holocaust-törvény

Hát kérem, hogy mi folyik Országunk Házában, az már lassan nagyobb ciki, mint a valamely kereskedelmi csatorna erőltetett humorú showműsorának színvonal alatti poénjain való kínszenvedés.
2009. április 21. kedd 13:09 - Pénzes Dávid
Mert itt van nekünk ez a szarakodástengerből kiszenvedett kormányunk, egy cserkészarcú miniszterelnökkel, akinek nevét már előre elmossa a történelmi feledés. És itt van a körülöttük ülő közel négyszáz pénznyelő gép, akik most megmutathatnák, hogyan is kell országot vezetni. Dehát, ugyan…

Sokan történelmi pillanatnak nevezik a helyzetet, ám ezzel is csak a maguk fontosságát szeretnék hangsúlyozni, hiszen semmiféle történelmi felelősséget nem látunk, csupán valami bohózatfélét, melyben többen is áhítoznak a főszerepre.

Mert mi is történt a válságkezelő kormány felesketése után néhány perccel? Ha azt várnánk, hogy lázas munka és konstruktív javaslatok, akkor legalább akkorát tévedünk, mint uborkatolvaj az elektromos kerítésen rángva.



Mert Bajnai, mint jó tanuló a feleletkor, előadta a maga válságkezelő intézkedéseit, ám az erre adott reakciók inkább hasonlítottak egy Monty Python epizódhoz, mint felelős honatyák felszólalásaihoz. Navracsics bicskanyitogató stílusban ugrott neki Bajnainak, Varga Mihály szintén csak szidni tudta a válságkezelést – igaz néhány érdemi megszólalást azért tett, de erre nem jött értelmezhető reakció.

Majd a bohózat egyik főszerepére készülő Gusztos Péter ezen emelkedett történelmi pillanatban messzire vitte a szót. A tőle megszokott módon elkezdett nácizni és fasisztázni (vajon tudja, hogy a kettő tűz és víz?). Az SZDSZ örök elterelő embere meglepő módon akkor emelkedett szólásra, mikor érdemi válaszokat lehetett volna adni az ellenzék felvetéseire a Bajnai-csomaggal kapcsolatban. Mintha csak direkt kellett volna másra terelni a figyelmet, mi több, egy teljességgel jelentéktelen dologra.

Megint a holocaust

Vihar a biliben
A holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítását kezdeményezte Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn az Országgyűlésben. A Fidesz vizsgálóbizottság létrehozását javasolta annak tisztázásra, hogyan vehette tudomásul és biztosíthatta a rendőrség a neonáci szervezetek demonstrációját. Az SZDSZ szerint a politikai terrorizmus összefüggésbe hozható a szélsőjobboldallal.
Merthogy arról próbálta meggyőzni a Parlamentet Gusztos úr, hogy az az alig 200 ember, aki ott bohóckodott a Várban tagadva a holocaustot, fontosabb mint a válságkezelés. Gyomorfelforgató már a gondolat is, hogy 200 ember baromságait olyankor kell bevinni a Parlamentbe, mikor az új kormány esküjének szavai még ott visszhangoznak a kupola alatt. Egy olyan kormányé amely arra jött létre, hogy abból a hihetetlen mocsokból kikaparja az országot, amibe éppen ennek a kormánynak jó néhány minisztere és az őket nemrégiben még mellszélességgel támogató Gusztos is taszította.

A legnagyobb vicc a bohózati dramaturgiában ezután jött, amikor Hiller István oktatási megintminiszter halálra vált arccal felállt és közölte, ő bizony szeretné a holocaust-tagadást törvénybe iktatni. Azaz a tagadás bűncselekmény legyen. Na, ez az a pillanat mikor Orwell már nyúlna is a tollért papírért. Szinte látom, ahogy az abszurd ötlet nyomdokain Mátyást ezentúl kötelezően „igazságosnak” kell hívni, a kettős Honfoglalás terjesztése csak fejvesztés terhe mellett űzhető, és szamizdatba kényszerül a finn-ugor elmélet tagadása is.

Don Quijote


Szegény Oszkó Péter, az új pénzügyminiszter próbálta egyedül megmutatni, hogyan is kellene működnie ennek a sárdobálásból ki sem látszó Országgyűlésnek, hogy mikkel is kellene foglalkozni ilyen kétségbeejtő helyzetben. Vékony alakja, mint La Mancha lovagja a spanyol síkság fölé, úgy magasodott valós és erkölcsi értelemben a magyar Parlamentben, mikor elmondta, itt most válságot – méghozzá rendkívül súlyosat – kellene kezelni, és ezért ő nem is fog reagálni azokra a felvetésekre, amikben nincsen konkrétum.

Szegény! Szélmalomharcot vívni a mai magyar politikában kudarcra ítélt vállalkozás. Oszkó felszólalásait az ellenzék is meglepődve fogadta. Az egyik felé intézett interpellációnál (az MVM-ügyben) a KDNP-s Medgyasszay László gyakorlatilag elfogadta a választ, hiszen valóban mentes volt mindenféle politikai mellébeszéléstől, ám végül a frakciófegyelem, vagy a muszájpolitizálás miatt mégis az elutasítást volt kénytelen választani.

Oszkó megnyilatkozásai tegnap jól láthatóan zavarba hozták a képviselőket, mindkét oldalon. Mivel nem pártpolitikus, nem tartozik felelősséggel az MSZP felé így láthatóan és vállaltan csak a szakmaiságot fogja figyelembe venni… amíg le nem gyűri a pártgépezet.

A „paraszt” és a „lógni fogtok”

Egy olyan parlamentben, ahol a szakmai munka 15 éve nem divat, ahol bekiabálásokkal szavaznak, - mert annyira nem figyelnek a képviselők miről is nyomnak gombot, hogy minden pártban rikkancsok üvöltik a „nemet” vagy az „igent.” Egy olyan Parlamentben, ahol szó nélkül kiszalad a szoci Szanyi Tibor száján egy „paraszt” a köztársasági elnökre célozva, ahol a liberális expártelnök Kuncze simán k***aanyázik, ahol a fideszes Arnóth Sándor „lógni fogtok”-kat kiállt (najó, őt már kizárták, de akkor is), ott nehéz Oszkó elegáns stílusával sokáig bársonyszékben maradni.



Ha az MSZP és az SZDSZ valóban válságot akar kezelni – ahogy ezt minden fórumon ígérték, és amivel az előrehozott választásokat is elsöpörték – akkor valóban tegyék azt. Ne szövegeljenek egy 200 fős marhaság miatt, ne foglalkozzanak az ellenzék szapulásával – gebedjen az meg, saját levében ahol akar –, hanem mutassák meg, hogy gyorsan és hatékonyan tudják kezelni a helyzetet. Adjanak meg minden támogatást a kormánynak és konstruktív javaslatokkal tegyenek azért, hogy minél gyorsabban, minél jobb törvényeink szülessenek.

És nem utolsósorban válasszanak végre gazdasági minisztert, hiszen a politikai bohózat része az is, hogy a gazdasági válságot kezelő kormánynak még mindig nincsen gazdasági minisztere, de ez már egy másik történet…
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2009. április 24. 09:39
Így ahogy van: igaz
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását