2024. április 28. - Valéria

Szabó P. Szilveszter novellái Szegeden

Novellákkal versekkel áll a közönség elé hétfőn Szabó P. Szilveszter a szegedi Regionális Összművészeti Központban; ilyen esttel először mutatkozik be - mondta el vasárnap az MTI-nek a Jászai-díjas színművész-énekes.
2009. április 20. hétfő 06:35 - HírExtra
Szabó P. Szilveszter elmondta: az írás mellett fotókat és szobrokat is készít, előbbiek novellái mellé is készültek, utóbbiakat viszont egyelőre csak a barátok kaptak egy-egy jeles esemény kapcsán. A REÖK szegedi estjére írásaival érkezik majd, és nagy várakozással tekint elé, hiszen számára kihívás amikor a hallgatóság vitatja meg az ő gondolatait. Eddig erre csak szűkebb körben nyílt lehetőség, de nagyon szívesen veszi a kritikát, mert az alkotás - elkészültét követően - már nem a szerzőé - vallja.

A fióknak dolgozik egy író addig a pontig, míg el nem jön egy ilyen est, amikor megmutathatja, hogy mi van belül és a közönség nagyon is kíváncsi. "Azt tudják, hogy az ember milyen a színpadon, de nagyon jó érzés, hogy arra is kíváncsiak, hogy mit tud még".

Elárulta azt is, hogy reményei szerint hamarosan megjelenik második novelláskötete - az első 1992-ben látott napvilágot - méghozzá a szegedi baráttal, Németh Attilával közösen, akivel megalakították a "Virtuális Pilvax-kávéházat". A kétszerzős kötet megjelenését a nyár végére várják.

"Sajnos intellektuel vagyok, és néha a rendezők sem szeretnek velem beszélgetni a szerepről, mert én agyonfilozofálom: mindent tudni akarok, hogy mikor született, hogyan élt, mi volt a kedvenc színe, tehát annyi adatot halmozok fel, hogy annak csak egy részét tudjuk a darabban megmutatni. A maradék töredékké alakul, és sokszor abból is lesznek a monológok, versek, novellák. Így lehet, hogy jó néhány verset a szerepek, szereplők írnak általam."

A színész-énekes hangsúlyozta: sajnos úgy tűnik, rendkívüli mértékben - néhány tízre - csökkent a mindennapokban használt szavak száma. Ezért fontosnak tartja, hogy az emberek újra felfedezzék az elfelejtett magyar szavakat, és ez az, amiért ő is harcba száll az írásaival.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását