2024. május 18. - Erik, Alexandra

Magyar film a fesztiválon

Magyarországról Gothár Péter örök értékű játékfilmje, a Megáll az idő szerepel a szerbiai hegyekben, Drvengradban 2009. január 8. és 14. között zajló Kustendorf nemzetközi film- és zenei fesztiválon. Az elnevezést a tulajdonos, szervező, világhírű, magát
2008. december 30. kedd 20:20 - Hírextra
Gothár Pétert, az 1981-es Megáll az idő rendezőjét Emír Kusturica filmjével együtt meghívta a mustrára, ennek Gothár örült, de nem lesz ott a fesztiválon, mert ahogy az MTI-nek elmondta, a Katona József Színházban "gőzerővel" próbál. Vinnai András Vakond című drámájának premierje ugyanis egy hónap múlva lesz - tette hozzá.

A fesztivált Kusturica elsősorban a szerb fiatalságnak szánja. Idén 16 ország, köztük Kuba, Csehország, Egyiptom, Nagy-Britannia, Mexikó és Lengyelország fiatal filmfőiskolásai és frissen végzett filmkészítői mutatkoznak be.

Emellett Jim Jarmusch amerikai rendező, producer négy híres filmjét is levetítik, köztük a Hervadó virágok címűt, amelyet a cannes-i fesztivál zsűrije nagydíjjal jutalmazott 2005-ben. Jarmusch is ott lesz a fesztiválon, de elmegy Oliver Stone amerikai rendező is, a többi között a Született gyilkosok és a Nagy Sándor, a hódító című alkotások készítője. Alain Delon francia filmsztárral is találkozhat majd a szerb közönség.

A fesztivált Kusturica Maradona című filmjével nyitják és a pekingi nyári olimpia nyitóprogramjáról készült alkotással zárják. A nemzetközi zsűri a fiatalok filmjeit Arany-, Ezüst- és Bronztojással jutalmazza.

A nyugat-szerbiai Mokra Gora (nedves hegység) Mecavnik nevű települését 2003-ban a régi hegyi falvak stílusában, faházakból építtette föl Kusturica Az élet egy csoda című filmjének forgatásához, ezért Drvengrad a neve. A díszletfaluból valódi filmfesztiválközpont lett; tavaly rendezték meg az első fesztivált, amelyen Nyikita Mihalkov orosz rendező és filmjei voltak a középpontban.
A Kustendorf-fesztivál ideje alatt a világ minden tájáról érkezett rock- és popzenekarok muzsikálnak majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását