2024. május 5. - Györgyi

Sziámi a győri zsinagógában - hét nap múlva kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Az Öt Templom Fesztivált idén szeptember 20. és 24. között rendezi meg a Karzat Kultúrközpont Alapítvány Győrött az Újvárosban - jelentette be Borsa Kata, a kuratórium elnöke az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.
2007. szeptember 13. csütörtök 15:37 - Hírextra

Közlése szerint a fesztivál arra a kivételes, európai szinten is egyedülálló adottságra épít, hogy az Újvárosnak nevezett városrészben egymástól nem messze található öt európai vallás egy-egy temploma.

Ez a tény talán annak a gondolatnak a megnyilvánulása, hogy a kultúrák különbözőségének elfogadása és megismerése teszi sokszínűvé, nyitottá az embereket - vélekedett Borsa Kata.
A fesztivál programjának gerincét a koncertek adják. A szeptember 20-i nyitónapon a katolikus templomban hangzik fel Bubnó Tamásnak a Szent Erzsébet-évre komponált misztériumjátéka, amelyben az Árpád-házi királylányok, Erzsébet, Margit és Jolán története elevenedik meg.

Közreműködik Palya Bea, a Szent Efrém férfikar és a Schola Cantorum Budapestiensis. Másnap a Capella Teresiana kórus Palestrina egyik miséjét szólaltatja meg a görög katolikus templomban.
Fassang László orgonaművész közös koncerten lép fel Szvorák Katalin népdalénekessel szeptember 22-én az evangélikus Öregtemplomban. A következő nap a The Saints nevű lengyel klezmer együttes és a Sziámi zenekar vendégszerepel a zsinagógában. A fesztivál zárásaként pedig Gryllus Dániel és Vilmos ad közös műsort Mécs Károly színművésszel szeptember 24-én a református templomban.

A fesztivál idején művészettörténeti előadások, újvárosi séták, kézműves és játszóházi programok várják a felnőtteket és a gyermekeket. A Főtér Galériában, a Széchenyi téren hat kortárs képzőművész munkáiból nyílik kiállítás. Valamennyien Újváros templomait és kápolnáját helyezték alkotásaik fókuszába.

A fesztivál költségvetése megközelíti a 8 millió forintot. Programját támogatja a győri önkormányzat, valamint az érintett egyházak, amelyek térítésmentesen adják a helyszíneket. A szervezők pályázat útján forrást nyertek a Nemzeti Kulturális Alapprogramból és több szponzor is melléjük állt - mondta a kuratóriumi elnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását