2024. május 20. - Bernát, Felícia

Átalakulhat a szakmunkásképzés

Várhatóan még a tavaszi ülésszakon tárgyalnak a képviselők a közoktatási törvény módosításáról, ami lehetővé tenné a szakmunkásképzés átalakítását, a gyakorlati képzés korábbi megkezdését.
2009. április 20. hétfő 16:56 - HírExtra
Rózsa Endre (MSZP) a szakmunkásképzés átalakításáról kérdezte a szociális minisztert. A kormánypárti politikus szerint fontos, hogy az iskolarendszerű szakképzésben a gyakorlati tevékenységet magában foglalva kezdődhessen meg a szakképzés.

Hozzátette: az eddigi egyeztetések azt mutatják, hogy a szakmai szervezetek egyetértenek abban, hogy a gyakorlati képzésnek nagyobb szerepet kell kapnia a közismereti tárgyak mellett.

A társadalom szempontjából fontos lenne a jó színvonalú szakipari munka megbecsülése, és az általános iskolai oktatás megújítását is meg kell kezdeni - hangoztatta. Sajnos egyes tanulók gyenge írás- olvasási készséggel kerülnek ki az iskolapadból, s a szakiskolába bejutva nem boldogulnak. Lemaradás van e téren a tananyagfejlesztésben és a pedagógusképzésben is.

A képviselő arról érdeklődött, mikor kerülnek a parlament elé a szükséges törvénymódosítások, mikor vezetik be a változtatásokat a szakmunkásképzésben.
Herczog László szociális miniszter válaszában elmondta: az oktatási tárcával közösen dolgoznak, hogy a szakiskolai képzésben megjelenhessen egy új képzésszervezési lehetőség.

A tervek szerint a választott szakma tanulása, a gyakorlati képzés így már a 9. osztályban megkezdhető lenne - derült ki szavaiból. Az általános műveltség tananyagtartalmát önálló modulként építenék be a szakmai és vizsgakövetelményekbe - tette hozzá. Így csökkenthető lenne a nagyarányú lemorzsolódás is, és növelhető lenne a szakmunkásképzés presztízse. A fiatalok akár már 17 évesen keresőként léphetnek a munkaerő-piacra.

A tavaszi ülésszakon módosulhat a közoktatási törvény, és szeptember végéig változhat az Országos Képzési Jegyzékről szóló rendelet is. Ha ez teljesül, a 2009/2010-es tanévben már meghirdethető lenne az új képzési forma.

A szakmai és vizsgakövetelményeket várhatóan 2010 májusáig el lehet fogadni - közölte.
Rózsa Endre a választ elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását