2024. május 21. - Konstantin

Az MSZP beszélni akar az emberekkel a reformokról

Az MSZP választmánya szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a reformok társadalmi elfogadottságára - mondta Simon Gábor a testület elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. január 26. szombat 14:56 - Hírextra
Szeretnénk, ha a következő hetekben minél többet tudnánk az intézkedések hátteréről, céljairól és az elérendő változásokról beszélni az emberekkel - számolt be Simon Gábor a választmány népszavazással kapcsolatos álláspontjáról annak kapcsán, hogy a testület ülésén Juhász Ferenc elnökhelyettes, az MSZP népszavazási kampányának koordinátora adott tájékoztatást.

A választmányi elnök szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a reformok társadalmi elfogadottságára, párbeszéddel el kell érni azok megértetését, és világos, egyértelmű válaszokat kell adni az egészségügy, az oktatás, a foglalkoztatás területén felvetődő kérdésekre.
Hozzátette: meg kell ragadni minden lehetőséget arra, hogy ezekről a kérdésekről érdemben lehessen szót váltani az állampolgárokkal.

Simon Gábor azt mondta: jó lenne, ha 2008-ban a reformok végrehajtásáról, azok eredményéről tudnának beszélni, ennek érdekében fontosnak tartják a kormányzati munka finomítását. Mint mondta, meg kell vonni a meglévő és az elindított folyamatok egyenlegét, és ha egy-egy területen intézkedéseket indítanak el, akkor világos kell, hogy legyen, ez milyen okból és céllal történik.
A választmány elnöke elmondta: kiegyensúlyozott vita után a testület egyhangúlag döntött a platformok és tagozatok országos minősítéséről.

Ezzel kapcsolatban Szűcs Erika, a választmány elnökhelyettese közölte: a hét platform országos minősítése megmaradt, de a tagozatok esetében változások történtek.

Elmondta: a választmány azt kérte a minősítést előkészítő bizottságtól, hogy vegye figyelembe, az MSZP ne működtessen országosan több tagozatot ugyanazzal a témával. A társadalompolitikai tagozat esetében - folytatta - átfedések voltak több tagozat, az egészségügyi, a felsőoktatási és a nemzetpolitikai tagozat munkájával.

Szűcs Erika szerint "teljesen egyértelműen látszik", hogy a társadalompolitikai tagozat tevékenysége valójában a platformnak felel meg, ezért kérték a társadalompolitikai tagozatot, fontolja meg a platformmá szerveződés lehetőségét.

Az elnökhelyettes azt mondta: a rétegpolitikai tagozatok, mint az agrár-, a cigány-, a munkás és a nyugdíjastagozat esetében megerősítették az országos minősítést. Hozzátette: a 21 szakmapolitikai tagozat is megtarthatta minősítését.

Szűcs Erika közölte: a hallgatói, az idegenforgalmi, a jogi és közigazgatási, a karitatív, a képzési, a társadalompolitikai tagozat esetében az országos cím megszűnt. Az MSZP-ben idáig 32 országos tagozat működött.

A most megszerzett minősítés két évre szól - tette hozzá.

Simon Gábor kitért arra, hogy a február végi választmányi ülésen részt vesz Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök, aki az idei év teendőiről és az MSZP feladatairól számol majd be.

Az elnök elmondta: a választmány évindító szombati ülésén Kondorosi Ferenc, az Új rendért felelős kormánybiztos tájékoztatást adott arról, milyen intézkedéseket tervez a kormány a feketegazdaság visszaszorítására, a közlekedésbiztonság fokozására, a szigorúbb fogyasztóvédelem érdekében, illetve a gyűlöletkeltő fellépések ellen.

Mint mondta, Ujhelyi István alelnök a párt képzési és továbbképzési stratégiájáról tartott beszámolót. Hozzátette: az MSZP európai parlamenti delegációja az Európai Szocialisták Pártjának manifesztumáról ad tájékoztatást, amely később jelentősen befolyásolhatja az MSZP programját.

Az MSZP választmányának az alapszabály szerint január 31-ig kellett a platformok és tagozatok országos minősítését elvégezni. Ilyen megerősítésre korábban nem került sor.

Az országos minősítés megvonása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tagozatok nem működhetnek tovább, jogaik azonban csökkennek, például azzal, hogy a választmányon szavazati jog nélküli meghívottként vehetnek részt.

Az MSZP honlapján olvasható alapszabály szerint a platformok a párton belüli eszmei, ideológiai irányvonalakat jelenítik meg, ezzel szemben a tagozatok fórumot teremtenek a szakpolitikai véleményekre. A párt alapszabálya szerint platformot 300 taggal lehet alapítani, ugyanakkor tagjai, a tagozattól eltérően, csak párttagok lehetnek.

A 2005 elején alakult társadalompolitikai tagozat korábban többször kritizálta a kormányt, az MSZP-t. A tagozat egyet nem értését fejezte ki többek között a megszorításokkal, az egészségügyi reformmal kapcsolatban. A szerveződés vezetője jelenleg Gráner Gyula, a tagozat munkájába párton kívüliként bekapcsolódott Gazsó Ferenc szociológus is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását