2024. április 25. - Márk

Gyurcsány új egészségügyi minisztert szeretne

Gyurcsány Ferenc szerint az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás, új megoldásokra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért az MSZP országos pártértekezletén szombaton azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közöse
2008. március 29. szombat 12:57 - Hírextra

A miniszterelnök elmondta, ezt közölte már Kóka János SZDSZ-elnökkel és Horváth Ágnessel is, és természetes, hogy egyikük sem örült a dolognak.

"Miközben meg kell köszönni mind a két miniszternek, amit tett, lássuk be ezen reformpolitika mögül a szükséges támogatás, bizalom olyannyira kiment, hogy egymást elismerve új megoldásokat kell találnunk, és egy ezeket hitelesítő minisztert" - mondta.

Hangsúlyozta, az egészségügyben nem tudnak valódi változást elérni, ha a tartalmat és a vezetőt nem változtatják meg.

Mint fogalmazott, "a háta közepére nem hiányzik" egy konfliktus az SZDSZ-szel, ezért azt kéri a koalíciós partnertől, hogy megértéssel fogadják ezt a döntést.

Emlékeztetett arra, hogy 2004-ben egy szabad demokrata miniszter leváltása okozott koalíciós konfliktust, és őt már több szempontból is összehasonlították Medgyessy Péterrel, de "nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba belelépni".

Gyurcsány Ferenc úgy látja, a koalíciónak abban igaza volt, hogy elkerülhetetlen az egészségügyi reform, és abban is, hogy ennek nekiállt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem elég reformelkötelezettnek lenni, úgy kell csinálni, hogy az emberek értsék is, mi történik. Ne az legyen az alapvető élményük a betegeknek, hogy a reform rendetlenséget, bizonytalanságot, káoszt, helyenként minőségromlást jelent - hangoztatta.

Véleménye szerint az egészségügyi reform nem volt pontos, kellően megtervezett változások sorozata, nem kapta meg a kellő figyelmet, ami egy ilyen nagy rendszer átalakításához szükséges. Az átalakítást időnként "refomblalával és reformgőggel" takarták el - fogalmazott.

A miniszterelnök úgy látja, most az átalakítás okozta konfliktust és bizonytalanságot kell rendezni az egészségügyben. Nem élezni kell a feszültséget, hanem megoldásokat kell hozni, nem kioktatni kell az egészségügyet, hanem megbeszélni a konfliktusokat. Nyugalom, rend, biztonság kell, hogy következzen - jelentette ki a kormányfő.

Mint mondta, ez összefügg azzal is, hogy le lehet és le kell zárni az egészségbiztosításról szóló vitát.
Gyurcsány Ferenc álláspontja szerint a pénztártörvény korrekciójára van szükség, de úgy, hogy ez ne jelentse a reformok, az eredeti célok feladását, ugyanakkor tudomásul véve, hogy az ország többsége tele van kétellyel.

Úgy kell szolgálni a biztosítási oldal reformját, hogy közben az emberek ezzel azonosulni tudjanak, a mostani pénztártörvény pedig erre nem alkalmas - szögezte le.

Bejelentette, a következő napokban az MSZP olyan ajánlatot tesz, amely teljesíti ezeket a feltételeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását