2024. június 14. - Vazul

A Fidesz nyomozna a neonáci tüntetéssel kapcsolatban

Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz-frakció annak tisztázására, hogyan fordulhatott elő, hogy a rendőrség feloszlatás helyett tudomásul vette és biztosította neonáci szervezetek demonstrációját a hétvégén, Budapesten.
2009. április 20. hétfő 16:15 - HírExtra
Répássy Róbert közleményében azt írta, hogy a vizsgálatnak ki kell terjednie a rendészeti miniszter felelősségének tisztázására is.

A fideszes politikus szerint ugyanis az MSZP és az SZDSZ a hétfői parlamenti ülésen "kétségbeesetten próbálta leplezni", hogy a kormány rendészeti minisztere és az általa felügyelt rendőrség nem tett eleget a gyülekezési törvényben rögzített kötelezettségének, és nem oszlatta fel a neonáci szervezetek demonstrációját.

A Fidesz szerint a gyülekezési törvény alapján egyértelmű, hogy fel kell oszlatni az olyan rendezvényt, amely bűncselekményt valósít meg, illetve sérti mások jogait és szabadságát.

Szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetek, köztük a Magyar Gárda 60 fős egysége szombat délután a budai Várban, a német nagykövetség előtt tartottak Holokauszttagadó demonstrációt. Egy nappal a holokauszt emléknapjához kapcsolódó Élet Menete rendezvény előtt katonai egyenruhát viselő, kopaszra nyírt fiatalok, szkinhedek és szimpatizánsaik, valamint a Magyar Gárda tagjai a Clark Ádám térről rendőri biztosítás mellett vonultak a német külképviselet kordonnal lezárt épülete elé.

Hétfőn az Országgyűlésben is téma volt a neonáci demonstráció: Hiller István oktatási és kulturális miniszter bejelentette, hogy a holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítását kezdeményezi. A politikus Lendvai Ildikó (MSZP) napirend előtti felszólalására reagálva azzal a kéréssel fordult az Országgyűlés minden képviselőjéhez, hogy konszenzussal alkossanak törvényt erről.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az SZDSZ-es Gusztos Péternek adott válaszában pedig azt mondta, szerinte nincs az a rendőrség, amely érdemben kezelni tudná a szélsőséges megnyilvánulásokat, egyedül a politikai elit egységes fellépése, valamint az alkotmány kiegészítése tenné lehetővé, hogy érdemben meg lehessen védeni a többség szabadságjogait.

Lendvai Ildikó felszólalásban arról beszélt, hogy a Jobbik által alapított Magyar Gárda és a tüntető nácik között van szervezeti és személyes átfedés, és szerinte ilyenkor azonnal el kell vágni a másik láncszemet a Jobbik és a parlamenti jobboldal között. Orbán Viktorra, a Fidesz elnökére utalva hozzátette: hogy személyes megszólalásokat várt a hétvégén, fontos politikai szereplő fontos mondatokat mondhatott volna.

Az SZDSZ-es Gusztos Péter szintén arról beszélt, hogy a politikai terrorizmus egyértelmű összefüggésbe hozható a magyar szélsőjobboldallal és annak pártjával, a Jobbikkal. Véleménye szerint a demokratikus erők közös politikai felelőssége, hogy elszigeteljék a fasisztákat, ehelyett azonban, a "Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja nem szembefordul a szélsőjobboldali párttal, hanem versenybe indul annak szavazóiért".

Feltette a kérdést a Fidesz frakcióvezetőjének: helyén való-e az, hogy a Fidesz 79, a KDNP pedig 136 helyen indított 2006-ban közös jelöltet a szélsőjobboldali párttal?
Ezzel kapcsolatban a Fidesz sajtóosztályán közölték: a kiadott közleményükön kívül nem kívánnak további nyilatkozatot tenni az ügyben.

Az MSZP már vasárnap tiltakozott az áldozatok emlékét meggyalázó náci demonstráció ellen, egyben azt kérte az igazságügy-minisztertől és a rendőrségtől, hogy vizsgálják meg a rendezvény bejelentésének és lehetővé tételének körülményeit, továbbá vizsgálják meg azt is, megsértették-e a magyar alkotmányt és a demokrácia jogszabályait a rendezvénnyel. Az ügyészséget pedig arra kéri, tegye meg a megfelelő lépéseket.

Hétfőre kiderült, hogy közösség elleni izgatás gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség két férfi ellen, akik szombati rendezvényen mondtak beszédet.

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke péntek este egy budapesti közéleti fórumon azt mondta, hogy a Jobbik nem barátja, nem szövetségese a Fidesznek, legjobb esetben is csak ellenfele. Kövér László szerint akik a Jobbikot szervezik helyben vagy országosan, jóhiszemű, nemzeti elkötelezettségű, türelmetlen emberek. "Ebben az értelemben ellenfelünk" ez a párt - fogalmazott.

Feltételezve azonban - folytatta -, hogy a Jobbik nem magától csinálja, amit csinál, hanem "küldték őket bizonyos feladatok elvégzésére", akkor erősebb szavak is használhatók rá, mint az ellenfél.

Azt is elmondta, hogy nem ott kell kezdeni, mint a Magyar Gárda, hogy "önvédelem címszó alatt beöltözünk fehér ingbe (...), aztán kimegyünk parádézni az ország legszebb tereinek egyikére, a Dísz térre, hogy mi vagyunk a nemzeti önvédelem, hanem ott kezdődik a demokrácia védelme, hogy piszkos göncben, melós kabátban egy óra kocsmázás után még elmegyünk egy kicsit járőrözni a faluba (...) minden felhajtás nélkül. Nem tűzünk semmilyen sávos zászlót a sapkánkra".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását