2024. május 18. - Erik, Alexandra

Pazarlás és hiány az önkormányzatoknál?

Az önkormányzatoknál egyszerre van jelen a pazarlás és a hiány; minden költségvetésben lehet találni olyan kiadásokat, amelyeket meg lehetne "spórolni".
2009. április 15. szerda 16:48 - HírExtra
Varga Zoltán (MSZP) szerint a válságkezelésből nem maradhat ki az önkormányzati szféra sem.

A "megye vagy régió" kérdéséről szólva azt hangoztatta: nem az a kérdés, hogy minek nevezzük a középszintet, hanem az, milyen feladatokat rendeljenek erre a szintre. Mint fogalmazott, hatékony, szolgáltató és együttműködő típusú önkormányzatokat szeretne.
Közölte, nyitott a kétharmados parlamenti támogatást igénylő önkormányzati törvény módosítására.

A jelölt bevezetőjében azt kérte: nézzek el neki, hogy konkrét kérdésekre nem fog konkrét válaszokat adni, ezt, mint mondta, most nem teheti meg. Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, aki őt ismeri, az tudja, hogy ő nem egy "ígérgetős ember". Hozzátette: szeretne hiteles maradni, ezért azt kérte, tegyék lehetővé, hogy egy későbbi ülésen válaszoljon a konkrét kérdésekre.

A meghallgatást végigkísérte a "formabontó belépő" szelleme; míg a szocialista képviselők méltányolták a jelölt őszinteségét, addig az ellenzékiek úgy vélték, hogy Varga Zoltán még azokra a kérdésekre sem válaszolt, amelyek nem a válságkezelő kormányprogrammal függtek össze.

Varga Zoltán egyebek mellett arról beszélt: a már megítélt panelfelújítási pályázatokra a pénz megvan, és kezdeményezni fogja azt is, hogy a programra legyen a jövőben is forrás.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy ő egyetlen kispostát sem akar bezárni, és egyetlen vasútvonalat sem akar megszüntetni, de őt önkormányzati miniszternek kérték fel, így ezekben a kérdésekben nincs lehetősége dönteni.

Az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó, többször átszervezett közigazgatási hivatalok ügyével kapcsolatban azt mondta: tisztában van azzal, hogy a parlament alkotmányos mulasztásban van, ezért nyitott minden megoldásra a kétharmados támogatást igénylő jogi szabályozás megteremtése érdekében. (Korábban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, hogy a kormány előbb feles törvényben, később pedig kormányrendeletben alakította át hivatalokat. Így jelenleg nincs olyan működő szervezet, amely az önkormányzatok törvényességét felügyelné.)

A meghallgatás visszatérő kérdése volt az is, hogy a tárca milyen területeket felügyel majd. Ez azért került szóba, mert több képviselő is úgy emlékezett, hogy Bajnai Gordon a parlamentben a tárcát korábbi, területfejlesztéssel kiegészített nevén említette. Varga Zoltán jelezte: nem tud arról, hogy az önkormányzatokon, a katasztrófavédelmen, választási ügyeken, a sporton és a turisztikán kívül mást is rábízott volna a kormányfő.
Kérdésre válaszolva közölte: nem számított arra, hogy miniszteri felkérést kap Bajnai Gordontól.

Varga Zoltán három éven belül a negyedik önkormányzati miniszter, elődei között van Lamperth Mónika (MSZP), Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő, valamint Gyenesei István (független) parlamenti képviselő.

Varga Zoltán jelenleg Orosháza helyi képviselője, a Békés megyei közgyűlés tagja, szocialista országgyűlési képviselő és a Dél-alföldi Regionális Tanács elnöke. A miniszterelnök az ülés után az MTI kérdésére azt mondta, összeférhetetlenség miatt lemond a fejlesztési tanács elnöki posztjáról, ám arról még nem döntött, lemond-e valamelyik önkormányzati képviselői mandátumáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását