2024. március 29. - Auguszta

Bajnai-kormány: politikai Jurassic Park és nagytőkés érdekek

A Jobbik, a Lehet Más a Politika!, az MSZP Társadalompolitikai Tagozat és a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökét kérdeztük az újonnan felálló Bajnai-kormányról, illetve a miniszterek listájáról.
2009. április 15. szerda 07:39 - Kőrösi Viktor Dávid

Czöndör Gyula, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának elnöke: Draskovics szemet szúr

Czöndör Gyula az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának elnöke a HírExtrának elmondta: „van pár név, akiknek örülök, a többit meglátjuk. Örülök Herczog Lászlónak, aki kiváló szakember, az érdekegyeztetésben 1990 óta ott van. Ő jó választás lehet, ha egyáltalán a kormány fel tudja építeni magát. Gráf Józsefnek szintén nagyon örülök, a rendszerváltás óta az egyetlen földművelésügyi miniszter, aki nem csak az ágazathoz, de a gazdák nyelvén is ért.”

Kérdésünkre Czöndör elmondta, hogy Kiss Péter mint társadalmi egyeztetésekért felelős tárca nélküli miniszter alkalmas lehet, bár egy érdekes kísérlet. Hozzátette: „ma nagyon nehéz egyeztetni úgy, hogy lefelé tart a gazdaság. Nem hiszem, hogy a szakszervezeti vezetők megengedhetik maguknak, hogy bármilyen egyezséget kössenek, ami a munkavállalók rovására megy. Ilyen szempontból Kiss Péternek nagyon nehéz dolga lesz, s szerintem nem is tudja majd megoldani ennyi idő alatt.”

A programot szeretném végre látni, idáig csak a riogatást hallottuk – felelte a Társadalompolitikai Tagozat elnöke arra a kérdésünkre, hogy nyolc miniszter marad a Gyurcsány-kormányból, s így képes lehet-e a Bajnai-kormány a válságmenedzselésre. „Egyelőre azt látom, hogy a legkiszolgáltatottabb rétegeknek fog fájni, s a szolidaritás azon oldalát nem látom, hogy a tehetősebbek milyen módon járulnak hozzá a megszorításokhoz. Akinek semmije nincs, az nem tud áldozatot hozni, legfeljebb csak az életét.” – mondta Czöndör.

„Azt gondolom, hogy szerencsésebb lett volna az Igazságügyi és a Belügyminisztérium különválasztása. Amikor Draskovics ment tárgyalni Bajnaihoz, az újságírók kérdésére meglehetősen cinikusan és magabiztosan válaszolt azt illetően, hogy miniszter marad. Mintha azt sejttette volna, hogy olyan aduk vannak a kezében, amikkel biztosan a helyén marad. Nem ismerem ezeket az adukat, ha vannak, csak meglepett, a többiek sokkal szerényebbek voltak” – mondta a Társadalompolitikai Tagozat vezetője. Czöndör Gyula hozzátette: Draskovics Tibor sokaknak szúrja a szemét.

Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke: mindent a tőkének, semmit a kisembernek

Ez a nagytőke kormánya, s mint ilyen, nem alkalmas a mostani problémák kezelésére. Olyan kormány kellene, amely megerősíti a gazdaság magyar elemeit, csökkenti a külföldi függőséget. Egyik feladat elvégzésére sem alkalmas – mondta a HírExtra kérdésére Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke.

Többféle ember van a kormányban. Benne vannak az öreg szocik, akiket nyilván ott kellett hagyni, hogy betömjék a szocialista elit száját. Másik típusú miniszterek, akik már mindenütt megfordultak, például Draskovics úr, akinek az ott tartása teljesen indokolatlan, hiszen az ő felelőssége is, hogy Magyarországon nincs rend. A kormányba bekerülők másik csapata az úgymond szakemberek, Bajnai felfedezettjei. Ők nem szakemberek – mondta a politikus. Szörnyű nagy tévedés egy 29 éves fiatalembert a titkosszolgálatok élére állítani, vannak ugyanis olyan posztok – s a titkosszolgálatok felügyelete ilyen –, amelyek nem élettapasztalat nélküli embereknek valók. A jelöltnek valószínűleg nincs sok köze a titkosszolgálatokhoz, hacsak nem volt valahol ügynök.

A gazdasági tárcákhoz kinevezett emberekkel az a baj, hogy élettapasztalatukat nem a magyar vállalkozásokban szerezték, hanem a külföldi, multinacionális cégeknél. Probléma továbbá – mondta a Munkáspárt elnöke –, hogy a Reformszövetség programja kerül megvalósításra, amely kifejezetten a nagytőke programja. A pártelnök szerint félő, hogy a külügyminiszter az EU-érdekeket fogja képviselni a magyar érdekek helyett.

Nem érzékelem, hogy erős pontja lenne a kormánynak – mondta a pártvezető. A kormányt meg fogják a szövetségesek szavazni, a társadalomnak viszont nem lesz jobb. A politikusok egy részét a társadalom nem ismeri, idő kell, amíg kiderül, hogy ki kicsoda. Ez egy komoly erősség, de megkérdőjelezhető a pozitív kimenetel.

A kormánynak egy rendeltetése van, az, hogy keresztül verje a Reformszövetség programját, amelyet az előző kormányok nem vállaltak. Medgyessy belebukott az egészségügyi reformba, Gyurcsány belebukott abba, hogy már a szakszervezetek is ellene fordultak. Most van egy kormány, amelynek nem kell foglalkozni azzal, hogy a kisember mit gondol.

A társadalmi egyeztetést Kiss Péterre bízni? Jajj, annak a szegény embernek, aki Kiss Pétertől várja az érdekének képviseletét – fogalmazott Thürmer Gyula. A pártvezető elmondta: ma az MSZP-ben nincs baloldali ember, hiszen ő annak a politikának az egyik alakítója, amelynek a lényege, hogy mindent a nagytőkének és semmit a kisembernek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását