2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hazaszállították az Irakban lelőtt magyar férfi holttestét

Hazaszállították szombatra virradóra annak a nagyradai férfinak a holttestét, akit két hete egy amerikai katona lőtt le Irakban. László Árpád a családtól származó információ alapján úgy tudja, hogy az elhunytat egyelőre nem egykori lakóhelyére, hanem Nagykanizsára vitték.
2009. április 11. szombat 12:32 - HírExtra
Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője szombaton az MTI-nek azt mondta: az Egyesült Államok hatóságaitól továbbra sem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, miként halt meg a magyar férfi, aki gépkocsi-vezetőként dolgozott Irakban. A Külügyminisztérium már többször sürgette, hogy az Egyesült Államok soron kívül, hivatalosan is erősítse meg a hírt, miszerint az egyik iraki amerikai támaszponton életét vesztette egy magyar állampolgár.

Az emlékeztető, amelyet Bogdán Tibor halála ügyében a konzuli főosztály vezetője kedden adott át a budapesti amerikai nagykövetség vezető konzuljának, sürgette a halálhír megerősítését, továbbá azt, hogy a washingtoni kormányzat adjon részletes tájékoztatást a körülményekről - írta akkori közleményében Szelestey Lajos. Az átadott emlékeztető összhangban áll azzal a szóbeli jegyzékkel, amelyet az ammani magyar nagykövetség korábban az ottani amerikai képviseletnek juttatott el.

A nagyradai Bogdán Tibort, aki teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, március 26-án fejbe lőtték Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton. Mint Held Andrea, a férfit foglalkoztató TOIFOR Csoport marketingvezetője hétfőn az MTI-nek elmondta, a férfit munkavégzés közben, a táborban érte a halálos lövés. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

Az amerikai erők hétfőn közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az alvállalkozó magyar volt.

A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót - állt az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét. A francia hírügynökség jelentése szerint a vádemelésről szóló amerikai közlemény magyar állampolgárként határozta meg az áldozatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását