2024. május 19. - Ivó, Milán

Kiegészítették a Bajnai-csomagot!

Miközben még be sem nyújtotta a parlamentnek Bajnai Gordon a programját, az őt támogató pártok máris további javaslatokkal álltak elő. A kiegészítések az egyik szocialista képviselő szerint „jobbító szándékúak és előremutatóak”.
2009. április 9. csütörtök 07:19 - Kesjár Norbert
Szocialista záradékok

A múlt héten az MSZP parlamenti frakciójának tagjai mindannyian aláírták Bajnai Gordon által részükre átnyújtott politikai nyilatkozatot, amely – Bajnai szerint – voltaképpen az új (még nem létező) kormányprogram kivonatának tekinthető.

A szocialista képviselők közül azonban többen (több tucatnyian) záradékokkal látták el a dokumentumot. Az egyik országos napilap információi szerint többek között Bókay Endre, Szanyi Tibor és Simon Gábor képviselők csatoltak kiegészítéseket a nyilatkozathoz.



Az információk szerint a záradékok egyike sem megy szembe Bajnai elképzeléseivel, csupán kiegészítéséket tartalmaznak a programra vonatkozóan.

Elsősorban a munkahelyek megőrzéséről és a társadalmi kettészakítottság megakadályozásáról szólnak. A képviselők fontosnak tartják, hogy végre megnyugtatóan sikerüljön rendezni a pártfinanszírozás, a képviselői tiszteletdíjak és költségtérítések és az állami vezetők javadalmazásának problémáját is.

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő a HírExtrának adott interjújában elmondta, hogy ő személy szerint egy harmadik, köztes áfa-kulcsot szeretne még a Bajnai-programban látni.

„Ez az áfa-kulcs az Európai Unió ajánlásai szerinti kulcs lenne, melybe három kategória tartozna. A javaslat jelenleg is az érintett parlamenti szakbizottság előtt van, csak most a kormányváltásig szünetel a tárgyalása. Azt szeretném, ha az új kormány programjában is helyet kapna ez a változtatás, annál is inkább, mert a vonatkozó Uniós szabályozás is szükségessé teszi.”

A politikus elmondta, hogy elég sok záradék, kiegészítés érkezett a Bajnai-féle politikai nyilatkozathoz, és hangsúlyozta, hogy ezek mindegyike „kiegészítő, jobbító szándékú észrevétel, közülük egyik sem megy szembe a Bajnai-program javaslataival. A korábban bejelentett tervekkel együtt a frakció közel kétezer javaslatot szeretne még a részletes programban látni”.

Az SZDSZ is módosítana a programon

Az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor ma reggel a köztelevízió reggeli műsorában elmondta: „szociálpolitikai szempontból módosítani kell a Bajnai-programon, mert a rászorultság elvének következetes érvényesítését várjuk”.

Horn Gábor szerint, ha nem módosítanak a programon, akkor a „szociális ellehetetlenedéssel” kell majd szembenézniük. Azért, hogy ez ne történhessen meg, az intézkedéscsomagba be kell kerülnie a rászorultság elvének következetes érvényesítése. A politikus példaként említette a családi pótlék rendszerének megváltoztatását úgy, hogy „fent kevesebbet, lent meg többet kapnának a családok”.

Az SZDSZ ügyvivője úgy látja, hogy a kérdésben egyetértés van közöttük Bajnai Gordonnal. Horn optimistán nyilatkozott a javaslatuk várható elfogadásáról, hiszen mint mondta: „ezt a vitát most nem az MSZP-vel kell lefolytatniuk szerencsére, hanem egy miniszterelnök-jelölttel. Ha az MSZP el tud ebbe az irányba lépni, akkor akár fél éven belül lehet a legrosszabb helyzetben lévőknek segíteni” – jegyezte meg.

Horn lényegesnek tartotta megkülönböztetni, hogy ők nem az MSZP-ben bíznak (ha így lenne, akkor koalícióra lépnének velük), hanem abban, hogy „egy Bajnai-féle szakértői kormány a válságot jobban tudja kezelni, mint egy általuk ismeretlen programmal rendelkező, körülbelül fél évig felállni nem tudó kormány”.

Szanyi Tibor szocialista képviselő egyetért Horn Gáborral, s egyben megjegyezte: „nem értem, miért mondta azt Horn, hogy az MSZP ellen akar állni ennek a javaslatnak. Én személy szerint – és biztos vagyok benne, hogy az MSZP frakciója is – támogat mindenfajta jobbító szándékú javaslatot, származzon az akármelyik politikai erőtől”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását