2024. április 20. - Tivadar

Kihullhat a fogunk?

A sportitalokban lévő citromsav károsíthatja a fogakat - ismertették kutatásuk eredményét amerikai kutatók egy Miamiban megrendezett fogászati konferencián.
2009. április 6. hétfő 14:20 - HírExtra
A New York-i Egyetem kutatói borjak fogait kettévágták, és beletették 75-90 percre a fogak egyik felét sportitalba, a másikat vízbe. Megállapították, hogy a citromsav eróziót okozott a fogakon - olvasható a The Telegraph című napilap pénteki számában.

A sportitalban áztatott fogrészeken több tucat apró lyuk jelent meg, míg a vízben fürdő fogdaraboknak semmi baja nem lett. "Az ivás utáni azonnali fogmosás tovább bonyolítja a problémát, mert az ital savtartalma lágyítja a fogzománcot, ezáltal érzékennyé teszi a fogkrémes dörzsölésre" - mondta Mark Wolff, a kutatás vezetője.

A Brit Üdítőital Egyesület szóvivője más állásponton van: "A tanulmány nem a való életet ismétli meg, mert a fogakat a szájon kívül tanulmányozták. Az Ohiói Állami Egyetemen lefolytatott, valós életet szimuláló, eddigi legkomolyabb tanulmány nem talált kapcsolatot a sportitalok fogyasztása és a fogerózió között".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását