2024. április 18. - Andrea, Ilma

Tippek az éjszakai fogcsikorgatás ellen

A napközben felgyülemlett feszültség, a problémák alvásunkra is kihatnak. Aki egész éjjel nyugtalanul forgolódik, annál előfordulhat, hogy fogait összeszorítja, csikorgatja.
2009. március 22. vasárnap 08:55 - HírExtra
A fogcsikorgatás idővel a fogak harapóélének és rágófelületének a kopásához vezet. A megkopott fogak pedig fájdalmasan érzékenyek lehetnek. A fogszorítás miatt kattoghatnak és fájhatnak az állkapocsízületek, illetve a rágóizmok is. Szerencsére a tünetek mérsékelhetők és megszüntethetők.

Vannak például olyan speciális készülékek – ezek a harapásemelő sínek –, amelyek megakadályozzák a fogak összeszorítását és csikorgatását. Segítségükkel azonnal csökkennek a panaszok, mivel felszabadítják a megfelelő ízületeket és izmokat a feszültség alól, és ellazítják az állkapcsot, illetve a nyak és az arc izomzatát.

Orvosok a számítógép adta lehetőségeket és az orvostudomány kutatásait felhasználva tervezték meg ezeket a harapásemelőket, valamint a fogszabályozó készülékek egy új típusát, a myofunkcionális trainereket és fogszabályozókat. Óriási előnye ezeknek az eszközöknek, hogy a fogazati rendellenességet kiváltó okokra koncentrálnak.

Megszüntetik a különböző helytelen izomfunkciókat: a szájlégzést, a nyelvlökéses nyelést, az ajak és a száj körüli izmok túlzott működését, ezáltal a szabályozás eredménye tartós lesz. Hathatós segítséget nyújtanak a logopédus munkájához is. Ezek az előregyártott, kivehető készülékek nemcsak a betegek, hanem a fogorvosok dolgát is megkönnyítik, hiszen elkészítésükhöz nem kell lenyomatvétel, és laboratóriumi előkészítés sem.

A különböző színű készülékek teljes kényelmet biztosítanak. Nagy előnyük, hogy nem kell állandóan viselni őket, csak napközben egykét órát, illetve éjszaka.

Azonban minél többet használják őket, annál gyorsabb az eredmény. Viszont az is igaz, hogy csak akkor hatásos, ha minden nap felteszik. Általánosságban elmondható, hogy használatukkal lerövidül a fogszabályozó kezelés. A beteg számára a megfelelő készüléket – előzetes vizsgálat után – a fogorvos adja át. Egyúttal felvilágosítja a beteget, illetve a szülőket a tudnivalókról.
Forrás: HírExtra/Blikk
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását