2024. május 5. - Györgyi

Előzetesben a roma szervezet elnöke

Előzetes letartóztatásba helyezte a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság Dancs Mihályt, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei elnökét - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek hétfőn.
2009. április 6. hétfő 18:47 - HírExtra
Szabó József közölte: azért döntött így a testület, mert Dancs Mihály mint vádlott, nem jelent meg a bíróság előtt, az új eljárásban kitűzött, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt folyó per tárgyalásán. A két tárgyalási nap egyikén sem vett részt, kórházi kezelésre hivatkozva. Erről azonban nem küldött igazolást, illetve a bíróság a híradásokból értesült, hogy máshol tartózkodott.

Az RPM megyei elnökének előzetes letartóztatása az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig tart - tette hozzá a szóvivő.

Mint mondta, a bíróság úgy ítélte meg: az előzetes letartóztatással biztosítható, hogy Dancs megjelenjen a tárgyaláson, emellett fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve a tanúk befolyásolása is nehezíthette volna az eljárást.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Borsod megyei bíróság az említett ügyben, amely a megye cigány kisebbségi önkormányzatának már korábban leköszönt elnökét is érinti.

Szabó József akkor azt mondta: a bíróság a másodfokú tárgyaláson eljárási szabálytalanság miatt helyezte hatályon kívül a tavaly január 31-én hozott elsőfokú döntést, amelyben nem jogerősen letöltendő - három év és hat hónap - börtönbüntetésre ítélték a férfit. Hozzátette, hogy a hatályon kívül helyezés az elsőrendű és az ötödrendű vádlottat érinti.

A már ismételt eljárás során nem jelent meg az elsőrendű vádlott, Dancs Mihály, aki korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke volt, s jelenleg az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettesi pozícióját is betölti.
Az elsőfokú döntés után Dancs Mihály azt mondta: nem ért egyet az ítélettel, ezért fellebbez.

Az MTI értesülései szerint 2002-ben - amikor az érintett még nem volt a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke - Dancs vállalkozása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális lakások építkezésében vett részt, a terhére felhozott bűncselekmények erre az időpontra estek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását