2024. április 27. - Zita

A postás hozza a kopogtatócédulákat

Döntően postai úton kézbesítik a június 7-ei európai parlamenti választásra szóló értesítőket és az ajánlószelvényeket valamennyi megyében, ám több kisebb településen önkormányzati dolgozók, hivatalsegédek, falugondnokok vagy éppen közmunkások viszik ki a választási dokumentumokat - mondták el a helyi választási szervek képviselői az MTI tudósítóinak.
2009. április 6. hétfő 12:07 - HírExtra
A több mint 8 millió választójogosultnak ezen a héten péntekig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést és az ajánlószelvényt. Aki ez idő alatt nem kapja meg azokat, annak a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell ezt jeleznie. A jegyző ekkor új szelvényeket állít ki.

A személyes adatokat is tartalmazó dokumentumok kézbesítési módjának azért van jelentősége, mert a korábbi választások idején előfordult, hogy az értesítőket és az ajánlószelvényeket az érintettek nem kapták meg; volt olyan eset, amikor a kézbesítő elásta, egy másik elégette, s előfordult az is, hogy kilopták a levélszekrényből.

A választási irodák ezért fokozott óvatossággal járnak el a kézbesítési megbízásoknál.
Pest megyében, a meglehetősen speciális utcaszerkezetű Érden a postai kézbesítők ismerik ki magukat a legjobban, ezért bízták rájuk a kézbesítést. Mecsériné Szilágyi Erzsébet aljegyző közölte, a "feszült politikai helyzetben" a hivatal igyekszik távol tartani magát a választási papírok kézbesítésétől.

Aszódon, ahol a postások nem találják meg a címzetteket, a polgármesteri hivatal saját maga kísérli meg újra célba juttatni a borítékokat. Fóton a hivatal dolgozói vállalták a kézbesítést; mindenki a lakhelyéhez közeli utcákba hordja ki a küldeményeket.

Somogy megyében, Kaposváron a mintegy 55 ezer választópolgárhoz a posta juttatja el a dokumentumokat – közölte a főjegyző. Kéki Zoltán utalt arra, korábban többször is volt példa arra, hogy az önkormányzat a hivatalsegédekkel oldotta meg a feladatot, amikor nem tudtak megállapodni a kézbesítési árban a postával.

Az ugyancsak somogyi Nikla és Csömend körjegyzőségéből közmunkások viszik ki az összesen 785 választásra jogosult állampolgárnak az EP ajánlószelvényeket. Dégi Zoltán körjegyző ezt azzal indokolta, hogy így olcsóbb, biztonságosabb és a határidő betartását is kontrollálni tudja. Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő közös körjegyzőségéből hivatalsegédek személyesen viszik mintegy ezer választópolgárhoz a szelvényeket.

Zalaegerszegen is hagyományosan postai úton kézbesítik az ajánlószelvényeket és az értesítőket. Kovács Gábor jegyző tapasztalatai szerint legfeljebb azért jönnek vissza a küldemények, mert a választópolgárok költözéskor elfelejtik bejelenteni megváltozott lakcímadataikat.

Bolek Zoltán, a zala megyei Kisvásárhely és Mihályfa körjegyzője arról számolt be, hogy a két településen az eddigi gyakorlatot követve maguk gondoskodnak a kézbesítésekről. A 62 lakosú Kisvásárhelyen a falugondnok viszi házhoz a leveleket, míg a 400 lakosú Mihályfán az önkormányzat kézbesítőként is foglalkoztatott alkalmazottja hordja ki a dokumentumokat. A két faluban több osztrák és német állampolgár él, akik ugyanígy kapják meg a papírokat.

A mosonmagyaróvári önkormányzat a dokumentumokat már a múlt hét közepén átadta a postának, hogy legyen idő az előkészítésre, az utcánkénti rendszerezésre és a hétfői kézbesítés megkezdésére – mondta Németh Andrea aljegyző. Hozzátette: a családokhoz eljuttatnak egy-egy szórólapot is, amely a választás céljáról és menetéről ad tájékoztatást a szavazóknak.

A szigetközi Máriakálnokon és Püski községben a hivatalsegédi feladatokat alkalomszerűen ellátó megbízott dolga, hogy az érintetthez elvigye az iratokat. A Sopron közeli Ágfalván a polgármesteri hivatal munkatársai viszik ki a múlt héten beborítékolt dokumentumokat a több mint ezerötszáz választásra jogosultnak. A köztisztviselőknek van helyismerete, ez azért fontos, mivel Ágfalván a beépítések jellegzetessége, hogy egy-egy udvarban több család is lakik – indokolta a döntést Rasztovits Anna jegyző.

Fejér megye egyik legkisebb lélekszámú településén, a mintegy 450 lakosú Mohán a polgármesteri hivatal hivatalsegédje viszi házhoz az értesítőket és az ajánlószelvényeket. Mivel ő személyesen ismeri a község minden lakóját, nem fordulhat elő tévedés a kézbesítésnél - közölte Iván Szilvia körjegyző.

A Nógrád megyei Cereden, Zabaron és Szilaspogonyban még soha nem vették igénybe a postát erre a feladatra, a három faluban a hivatalsegéd és a falugondnok viszi ki a papírokat. Szurok Sándorné körjegyző elmondta, hogy a szelvényeket személyesen a címzettnek adják át, vagy zárható postaládába teszik be, de előfordul, hogy egy-egy családhoz többször is vissza kell menniük, hogy át tudják adni a küldeményt.

Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeinek döntő többségében a postára bízták a kézbesítést, ezzel szemben Tolna megye településein a polgármesteri hivatal alkalmazottai kézbesítik az ajánlószelvényeket és a választási értesítőket. Amreinné Gál Klaudia aljegyző, a szekszárdi választási iroda vezetője elmondta, a város 39 szavazókörében a jegyzőkönyvvezetők a felelősek a szelvények eljuttatásáért, mert így jobban ellenőrizhető a kézbesítés.

A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. Az ajánlószelvények gyűjtését megelőzően nyilvántartásba kell vetetni magukat az Országos Választási Bizottságnál, továbbá az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük az ajánlószelvények gyűjtését. A törvény tiltja, hogy a pártok másolatokat készítsenek az összegyűjtött ajánlószelvényekről.

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos 2002-es ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ajánlást csak a jelölttől, illetve a jelölő szervezettől származó meghatalmazással rendelkező személy gyűjthet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását