2024. április 25. - Márk

Újra úton a szűrőkamion

Újból útnak indult a Magyar Posta mobil méhnyakrák-szűrőállomása, mely pénteken a Hajdú-Bihar megyei Zsákán, hétfőn pedig a szomszédos faluban, Furtán, majd Magyarhomorogon végez szűréseket.
2009. április 4. szombat 07:20 - HírExtra
A három hajdúsági kistelepülés az első állomásai annak a tavaszi körútnak, amelynek során a Magyar Posta nőgyógyászati szűrőkamionja Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye aprófalvaiba jut el. Az Egészséges Településekért Alapítvánnyal közösen kidolgozott program szerint a következő hónapokban a két megye 72 községének lányai, asszonyai kereshetik fel a mozgó orvosi rendelőt - tájékoztatta az MTI-t Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

A Magyar Posta mobil szűrőállomása 2006 tavasza óta járja az országot. Ez idő alatt 16 megye majd háromszáz településén jelentkezhettek vizsgálatra a helyi lakosok.
A több mint 11 ezer szűrés azt mutatta, hogy három nőből kettő valamilyen nőgyógyászati ellátásra szorul. Majd háromszáz olyan beteg jutott el orvoshoz a mobil szűrőállomás segítségével, akiknél rákot vagy közvetlen rákos megbetegedésre utaló tüneteket fedeztek fel.

A kistelepüléseken lakók ritkán keresik fel a távol eső szakrendelőket egy-egy szűrés miatt. Ezért döntött úgy a Magyar Posta még 2005 végén, hogy a reprezentációs célokra szánt összeget egy nőgyógyászati szűrőkamion vásárlására fordítja. A kamion a tavaszi körút után ősszel várhatóan Jász-Nagykun-Szolnok megye településeire látogat el.
Az időben felismert nőgyógyászati daganatos megbetegedések jó eséllyel gyógyíthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását