2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szekeres Imre lesz a befutó?

Gyurcsány Ferenc lemondásával megüresedett a pártelnöki szék az MSZP-ben. A legesélyesebb jelölt Szekeres Imre, akit azonban Gyurcsány nem látna szívesen.
2009. április 2. csütörtök 16:09 - Kesjár Norbert

A Baloldali Tömörülés Platform (amelyiket egyébként Kiss Péter vezeti) „azt a jelöltet támogatja, aki a politikai baloldalon és a szocialista pártban a legszélesebb körű támogatást tudja megszerezni, integrál, és nem megoszt. A rövid távú válságkezelő programnak ki kell egészülnie a reálgazdaságra vonatkozó elképzelésekkel és egy baloldali karakterű társadalompolitikával” – áll a nyilatkozatukban.

A Szociáldemokrata Platform (amelyet Hiller István vezet) „minden olyan törekvést támogat, amely az összetartást erősíti és ellenez mindent, ami ezt gyengíti”. A pártelnöki posztjára egyetlen jelöltjük van, ő pedig Lendvai Ildikó.

A Progresszív Platform alelnöke, Oláh Lajos véleménye szerint „az MSZP új elnökének egyszerre kell kifelé és befelé is elfogadottnak lennie. Fő feladata a belső héj és a külső társadalmi támogatás megerősítése lesz. Akit most jelölnek, nem térhet ki a feladat elől, ez a párt érdeke”.

A Szocialista Platform elnöke, Baja Ferenc szerint „kritikus helyzetbe került a baloldal. Nem volt még arra példa, hogy két héten belül miniszterelnököt és pártelnököt is váltani kell. Ez méltóságot és szakszerűséget igényel. A baloldalnak szembe kell néznie saját teljesítményével, számba kell vennie eredményeit. Ez a vasárnapi tanácskozáson nem végezhető el, ezért az EP-választások után szükség van egy pártkongresszusra vagy pártértekezletre”. A platform pártelnöknek Szili Katalint szerette volna jelölni, de a házelnök a pécsi polgármester-választáson való indulása miatt visszautasította azt.

A különböző nyilatkozatokból kiderül: olyan embert látnának szívesen a párt élén, aki sikeresen tudja megtartani az MSZP egységét és egyben a kormányt is támogatja. A legesélyesebb jelölt a Gyurcsány által ajánlott Lendvai Ildikó.

Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a régóta népszerű, több vezetőváltást is megélt, illetve több elnökkel és kormányfővel együtt dolgozni tudó Szekeres Imre is kétségtelenül alkalmas erre a feladatra. Szekeres ugyanis - bár vezető politikusa a pártnak - nem tartozik Gyurcsány szűk köréhez, így az elmúlt időszak kormányzati felelőssége sem terheli olyan mértékben, mint a frakcióvezető-asszonyt vagy Kiss Péter kancelláriaminisztert.

Végre befuthat az MSZP „örökös” elnökhelyettese


Ilyen nagy esélye még talán sohasem volt Szekeres Imrének arra, hogy az MSZP elnöke legyen.

Szekeres hosszú évek óta a párt első vonalába tartozik, de még sohasem volt a párt elnöke. A tagság jelentős része mellette áll, viszont esélyeit egyértelműen rontja a leköszönő miniszterelnök-pártelnök éles kritikája, amelyet az elnökségi ülésen mondott.

Az elnökhelyettes támogatottsága igen erősnek mondható párton belül. Ezt mutatja a tisztújításon elért eredménye is (84 százalékos szavazataránnyal választották újra a párt második emberének).

Az előzetes várakozások szerint Kiss Péter és Szekeres Imre indult volna a pártelnöki székért, de úgy tűnik, hogy nem lesz ennyire egyszerű a helyzet. Gyurcsány Ferenc kormányfő ugyanis szeretné, ha megmaradna a párton belüli befolyása (ez pedig Szekeres elnökségével jelentősen csökkenne).

Kiss Péter és Szekeres Imre támogatottsága közel azonos a párton belül, így bármelyikük befuthat (Szekerest többen támogatják a megyékben, Kiss Péternek pedig Budapesten van többsége). Gyurcsány azonban „tisztább” helyzetet szeretne, ezért jelölte a mindenki számára egyformán elfogadható, „konszenzussal” megválasztható Lendvai Ildikót. A helyzetet bonyolítja, hogy Lendvai egyelőre úgy nyilatkozott, hogy ő inkább maradna csak a frakció élén.

Kérdés, hogy a párton belül kétség kívül nagy népszerűségnek örvendő Szekeres megválasztása esetén Gyurcsány Ferenc hívei be tudnának-e állni az új pártelnök mögé?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását