2024. április 20. - Tivadar

Virágzik a mandulafa

Régi szlovák hagyományok felelevenítésére Krvatacska ünnepet rendeznek a mandulavirágzás örömére Tárnokon.
2009. április 1. szerda 20:00 - HírExtra
A kilencezer lakosú faluban az 1700-as évek óta nagy számban élnek szlovák nemzetiségűek, akik rendszeresen ápolják hagyományokat, régi szokásaikat. Ezek egyike a tavasszal esedékes Krvatacska-vérújítás - amely a téli álomból ébredező fák vérkeringésére utal. Ilyentájt, Gyümölcsoltó Boldogasszony egyházi ünnep kapcsán a helybéliek kivonultak a szőlővel betelepített Öreg-hegy borpincéihez, ahol énekléssel, adomázással örvendeztek az új tavasznak. A férfiak pedig nekiveselkedtek a szőlő és a gyümölcsfák metszéséhez. Az elmúlt években azonban ez a szokás elhalványult, kevésbé voltak rá fogékonyak az emberek.

Most azonban szlovákok, magyarok összefogva felelevenítik nagyszüleik ezen szokását - mondta el Vizsy-Gombosi Lilla, a rendezvény fő szervezője szerdán az MTI-nek.

A program szerint szombat délután a Kő-keresztnél gyülekeznek a római és görög katolikus lelkészek hívei, hogy a közös körmenet elinduljon a hegyoldalba. A hegytetőn felállított színpadon aztán a helyi és a környékbeli települések néptáncegyüttesei adnak műsort. Fellép egyebek mellett az Ercsiből meghívott horvát és a törökbálinti sváb hagyományőrző tánccsoport.

Lesz sétahintózás, kirakodóvásár és a gasztronómia híve megismerkedhetnek a böjti finomságként számon tartott szlovák káposztás kapusztnyikkal, amelyet messze földön az itteni asszonyok készítenek a legízletesebben. A hagyományok felelevenítése húsvétkor is folytatódik majd. Tárnokon a locsolkodását "sibizással" kötik egybe a szlovák legények, akik a megöntözött lányokat finoman meg is vesszőzik, serkentve ezzel őket frissességük megőrzésére, hogy rövidebb ideig maradjanak pártában - hívta fel rá a figyelmet Vizsy-Gombosi Lilla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását