2024. május 23. - Dezső

Mivel nincs tandíj, nőtt a jelentkezők száma

A Fidesz szerint a népszavazáson a tandíj eltörléséről született döntés hatására nőtt az idén a felsőoktatásba jelentkezők száma - közölte Pokorni Zoltán, a párt alelnöke szerdán az MTI-vel.
2009. április 1. szerda 20:09 - HírExtra
Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár szerdán közölte, hogy az idén 127,5 ezren jelentkeztek egyetemekre és főiskolákra, ez mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly.
Alapképzésre 90.600-an, egységes osztatlan képzésre 10.200-an, felsőfokú szakképzésre 6.500-an nyújtottak be kérelmet. Mesterképzésre első helyen 17 ezren jelentkeztek. A diákok összesen 285 ezer jelentkezést adtak be a következő tanévre. Tavaly mintegy 96 ezer volt a jelentkezők száma.

Pokorni Zoltán azt mondta: a tavalyi adatokhoz képest igen jelentős növekedés azt bizonyítja, hogy a tandíj bevezetése miatti félelem tartotta vissza a fiatalokat a továbbtanulástól.

A mostani adatok szerint a magyar családok örvendetes módon abban látják a felemelkedés útját, ha egyetemre, főiskolára járatják gyermeküket - mondta a fideszes politikus. Hozzátette: a költségtérítéses képzéseknél ugyanakkor folytatódik a trend, s az látszik, hogy ezeket a képzési formákat a magyar családok nem tudják megfizetni, nagyságrendekkel kevesebben tanulnak ilyen képzésekben.

Ez az egyetemeknek, főiskoláknak sem jó - jegyezte meg a korábbi oktatási miniszter.
Kitért arra is, hogy egyes hírek szerint az oktatási tárca csökkenteni tervezi az államilag finanszírozott képzési keretszámot, amit a Fidesz nem tart helyes lépésnek.
A tandíj eltörléséről a tavaly március 9-én tartott népszavazás döntött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását