2024. április 26. - Ervin

Fertőzések okozhatják a gyerekkori leukémiát

A brit Rákkutató Intézet kutatói tanulmányukban leírják a folyamatot, ahogyan szokványos fertőzések kiválthatják a gyerekkori leukémiát.
2009. április 1. szerda 21:35 - HírExtra
Azonosítottak egy fehérjét, amelyet a szervezet a fertőzésekre adott válaszként termel, és amely elindítja a betegség kifejlődését - írja a Journal of Clinical Investigation című szaklapban megjelent tanulmány alapján a BBC hírportálja. Ez a molekula egy átalakító növekedési faktor (TGF), amely befolyásolja egyes sejttípusok osztódását és átalakulását: a rákmegelőző őssejtek sokszorozódását is kiváltja a kutatók szerint.

Korábbi kutatások már azonosítottak egy méhben lezajló genetikai mutációt, két gén egybeolvadását, amely a leukémia-elősejtek képződéséért felelős. Ezek a sejtek aztán a csontvelőben növekszenek, időzített bombaként akár 15 évig is várakoznak a testben.

Az eddigi adatok szerint minden századik újszülöttben lehet jelen a mutáció, de csak szintén minden századiknál fejlődik ki leukémia. Ez azt jelzi, hogy a sejtek teljes átalakulásához ráksejtekké kell még valamely független tényező is, amely elindítja a változást.

A mostani tanulmány szerint a fertőzésre adott TGF-termelődés lehet ez a kiváltó tényező. A fehérje nagymértékben gyorsítja a rákmegelőző sejtek szaporodását, ezért növeli annak esélyét, hogy azok egy része tovább károsodik, és leukémia fejlődik ki.

Mel Greaves, a kutatócsoport tagja úgy véli, ezek után megállapíthatják, hogy a fertőzésre adott szokatlan immunválasz miként vezet leukémiához, így lehetségessé válhatnak olyan megelőző intézkedések, mint a védőoltások alkalmazása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását