2024. május 3. - Tímea, Irma

Már Svédországban is házasodhatnak a homoszexuálisok

A svéd parlament nagy többséggel elfogadott törvényben engedélyezte szerdán, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthessenek, vagy polgári, vagy egyházi szertartás keretében.
2009. április 1. szerda 21:47 - HírExtra
A Riksdag közleményében hangsúlyozta, hogy nemi hovatartozás szempontjából semleges házassági törvényt fogadott el. A 349 tagú parlamentben tartott szavazáson 261 képviselő támogatta a törvény elfogadását, 22 ellenezte, 16 pedig tartózkodott. Ötven honatya távol maradt a voksolástól. Az új jogszabály május elsején lép életbe.

A skandináv országban a heteroszexuális párok szabadon választhatnak a polgári vagy az egyházi esküvő között, míg a homoszexuálisoknak 1995 óta azt engedélyezték, hogy a polgári hatóságok előtt bejegyeztessék kapcsolatukat.

Svédország eddig is úttörőnek számított a gyermekek homoszexuális párok általi örökbe fogadásának engedélyezését illetően. Az új törvény elfogadásával azonban - Norvégiával együtt - a világon az elsők között engedélyezi, hogy az azonos neműekhez vonzódók házasságot köthessenek olyan egyház kebelén belül, amelyhez az ország lakosságának többsége tartozik. A svéd lakosság 74 százaléka 2007-ben az evangélikus egyház hívének vallotta magát.

A svéd evangélikus egyház 2007 óta áldását adja az egynemű párok kapcsolatára, szerdán pedig jelezte, hogy az új törvényt is támogatja majd. A világi törvény alkalmazását idén októberben mindazonáltal egyházi zsinatnak kell megerősítenie, s a lelkipásztoroknak jogukban áll majd megtagadni a homoszexuális párok egybeadását; ez esetben az egyház más lelkipásztort kereshet helyettük a házassági ceremónia elvégzésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását