2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fidesz: A Mol-nak magyar kézen kell maradnia!

A Fidesz szerint a Mol orosz érdekeltségbe kerülése egyértelműen ellentétes a nemzeti és az európai érdekekkel is - közölte az ellenzéki párt elnöksége kedden.
2009. március 31. kedd 13:52 - HírExtra
A Fidesz elnökségének közleménye szerint eddig is és a jövőben is a leghatározottabban kiállnak a Mol nemzeti érdekkörben tartása mellett.

A Fidesz vezetői szerint a Gyurcsány-kormány "folyamatosan az orosz birodalmi érdekeket szolgálta ki", ahelyett, hogy a nemzeti valamint a közös európai értékeket és érdekeket képviselte volna. A szocialista kormányok az elmúlt hét évben kiárusították Magyarországot: eladták a stratégiai vagyont, a Tankönyvkiadót, a kórházakat, a MÁV Cargót és a közelmúltban orosz kézre juttatták a nemzeti légitársaságot is - írta közleményében a Fidesz elnöksége. Az OMV hétfőn eladta a Mol-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas-nak, az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt.

Elemzők szerint a Surgutneftegas a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol-részvényeket. A hír meglepetést keltett ipari körökben, az orosz olajipari társaság ugyanis eddig nem aktivizálta magát külföldi cégek felvásárlása terén. Az orosz társaság közleményében jelezte: a Mol részesedésének megszerzése jelentős lépés a Surgutneftegas stratégiai céljának teljesítése felé. Vlagyimir Bogdanov az orosz cég vezérigazgatója ehhez azt is hozzátette, hogy az üzlet révén erősödni fog Európa energiaellátásának biztonsága.

A Mol azonban arra hívta fel a figyelmet: a Surgutneftegas és a Mol között nem volt és jelenleg sincs sem stratégiai, sem üzleti kapcsolat, és ennek megfelelően nem értelmezhetők a Surgutneftegas közleményében szereplő szándékok. Hangsúlyozták azt is: a Mol a tranzakciót követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, amelynek célja a részvényesi értékteremtés és a Mol-csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme.

Az ügylet kapcsán Magyarországon és Brüsszelben is "azonnal megszólaltak a vészcsengők" - írta a keddi Financial Times, amely szerint a magyar kormányt is "meglepte" a tranzakció. A londoni gazdasági-politikai napilap értesülése szerint az EU-bizottság energiaügyi illetékesei aggodalmuknak adtak hangot, hogy az ügylet alááshatja az egységes uniós energiapolitika kialakítását célzó, éppen mostanában újjáéledő erőfeszítéseket.

Veres János pénzügyminiszter azt mondta a Financial Timesnak, hogy "ez a kereskedelmi tranzakció meglepetésként érte a magyar kormányt". A miniszter szerint Magyarország felveti az ügyet az orosz kormánynak, amint a Surgutneftegas további részletekkel szolgál. A magyar kormányszóvivő hétfőn este közleményben tudatta: a Magyar Köztársaság kormánya határozottan leszögezi, hogy az orosz partnerével folytatott tárgyalások során soha, még informálisan sem került szóba a Mol Nyrt.-ben történő tulajdonszerzés.

Piacgazdaságban a kormánynak nem feladata kommentálni egy tőzsdei ügyletet, ha az a jogszabályoknak megfelelően zajlik. Magyarországnak ugyanakkor az az érdeke, hogy a nemzeti olajipari vállalat megőrizze függetlenségét - írták a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását