2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kiszámoltuk, hogyan fogunk kijutni a vébére!

Megverjük a svédeket, pontot szerzünk Portugáliában, még az is belefér, hogy kikapjunk a dánoktól. Variációk egy témára – a HírExtra kiszámolta, hogyan juthat ki a magyar labdarúgó válogatott Dél-Afrikába!
2009. március 30. hétfő 19:09 - Gedei Szilárd
Továbbjutás? Ugyan már… – szólt az egyszeri magyar futballszurkoló tavaly, amikor kisorsolták kis vébéselejtezős csoportunkba Portugáliát, Dániát és Svédországot. Ráadásul ott volt Albánia és a nem is oly rég kellemetlen „bozsiktalanító” meglepetéssel szolgáló Málta is.

Nem érdemes számolgatni. De azért kellemes...

Út Dél-Afrikáig
Európából tizenhárom csapat jut ki a 2010-es dél-afrikai labdarúgó vébére. Adott ugyebár az UEFA 53 tagországa Feröerestül, Izraelestül, mindenestül. A válogatottakat még 2007. november 25-én kilencfelé osztották: nyolc hatos és egy ötös csoportot alakítottak ki az illetékesek Durbanban. A kilenc gruppból csak a győztesek jutnak ki egyenes ágon a vébére (9 csapat), a nyolc legjobb második helyezett egymással fog pótselejtezőt vívni (+4 csapat).
Továbbjutás? Álomnak is szép lenne… Vadiúj holland szövetségi kapitányunk, Erwin Koeman – becsületére váljon – nem ígért olyat, melyet ne tudott volna betartani. Nem mondta, hogy kijutunk a vébére, nem mondta, hogy van esélyünk.

Sőt Koeman – sok más szakemberrel, újságíróval és szurkolóval együtt – amondó, hogy most, az albánok elleni idegenbeli siker és a várható Málta elleni győzelem után sem érdemes még számolgatni.

Dehogynem! Nem árt ugyanis tisztában lenni helyzetünkkel, az ellenfelek helyzetével és azzal sem, hogy mi vár még ránk. Hiszen megyünk még Dániába, oda-vissza megjárjuk Portugáliát és végül még a svédeket is fogadjuk ősszel. Lehetetlen küldetés? Nem az, főleg ha egy kicsit utánaszámolunk, hogy a csoportban még esedékes mi öt, és az ellenfeleink további tíz mérkőzésén kiosztandó 45 pont mely csapatok neve mellé, és milyen elosztásban kerülhet.

Ami pedig a legfontosabb: Magyarország – mi kiszámoljuk, de meg is kell valósítani – akár első helyen is kijuthat Dél-Afrikába.

Lássuk is, hogy hogyan!

Ez jön még – velünk
április 1. – Magyarország – Málta
szeptember 5. – Magyarország – Svédország
szeptember 9. – Magyarország – Portugália
október 10. – Portugália – Magyarország
október 14. – Dánia - Magyarország
Variáció 1.0: Megverünk mindenkit (sorrendben Máltát itthon, Svédországot itthon, Portugáliát itthon, aztán idegenben, majd zárásként Dániát idegenben), s ezzel a többi tíz meccs eredményétől függetlenül 25 ponttal csoportelsőként zárunk.

Az esély erre a variációra a HírExtra szerint: 1 százalék.

Variáció 2.1: Mindenkivel döntetlenezünk, mivel azonban a további mérkőzések úgy alakulnak a tizenöt pont is elég lesz a csoportelsőségre! Ehhez „mindössze” annyi kellene, hogy Albánia, Svédország és Málta Dániától minél több pontot raboljon el, egymással pedig döntetleneket játszanak. Meg persze még egy kis apróság: Málta tartson be a két svéd meccsen és a portugálok ellen a nagycsapatoknak, s raboljon el legalább két pontot tőlük…

Az esély erre a variációra a HírExtra szerint: 1 százalék.

Variáció 2.2: Realitás – kis szerencsével. Szerdán nyerünk Málta ellen, itthon tartunk egy pontot a svédek és a portugálok ellen, papírforma (de a pontegyenlőség esetén életbe lépő idegenben lőtt több gól szabály miatt lehetőség szerint nem sokgólos) vereséget szenvedünk a luzitánok és a dánok ellen. Ebben az esetben sorsunkat ismét a többiek kezébe tennénk: mivel ebben a variánsban is öt szerzett ponttal számolunk, a 2.1-es variációban leírt kritériumok lennének üdvösek.

Az esély erre a variációra a HírExtra szerint: 3 százalék.

Variáció 3.0: „Éppen hogy épeszű” matematika kis szerencsével. Nyerünk Málta és Svédország ellen itthon, oda-vissza kikapunk Portugáliától, de elcsípünk egy pontot Dániában. Ezekkel összesen 17 pontunk lenne. Ez pedig elég lehet, ha a csoport három rangadója (svédek a dánok ellen, dánok a portugálok ellen és dánok a svédek ellen) közül legalább kettő döntetlennel végződik, és az Albánok megteszik nekünk azt a szívességet, hogy hátralévő négy meccsükön minél több pontot szereznek (csak ne maximális tizenkettőt, mert akkor elénk kerülnek – az is jó nekünk, ha mindenkivel ikszelnek).

HírExtra szerint ennek a variációnak az esélye: 5 százalék.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását