2024. április 26. - Ervin

Navracsics nem gondolkodik miniszterségen

Az elmúlt néhány nap politikai szempontból rendkívüli izgalmakat, sokszor tragikomédiába illő jeleneteket hozott. Erről és a jövőbeli elképzeléseiről kérdeztük Navracsics Tibort, a Fidesz frakcióvezetőjét
2009. március 30. hétfő 18:59 - Pénzes Dávid
Hogyan értékeli a mögöttünk álló, hajló hetet? Elképzelhetőnek tartja, hogy új kormány alakul anélkül, hogy választások lennének?

A jelenlegi helyzetben a legnagyobb probléma a hitelességi válság, azaz az emberek bizalomhiánya a politikusok iránt. Egy új kormány létrejöttének alapvető feltétele az új választások kiírása, ahol minden politikus megmérettetheti magát. Csak így jöhet létre egy új, hiteles kormány.

Mennyire lehet báb Bajnai Gordon az MSZP és az SZDSZ kezében, illetve mennyire lehet keménykezű miniszterelnök?

A parlamentáris rendszerben egy miniszterelnök csak annyit ér, amennyit az elképzeléseiből a parlamenten keresztül meg tud valósítani. Ehhez szocialista és liberális szavazatok kellenek. Ebből adódóan Bajnai Gordon alapvetően rá lesz szorulva az MSZP-re és az SZDSZ-re. Innentől kezdve csak az a kérdés, milyen elvárása van a két pártnak Bajnaival szemben, mennyire engedik önálló szereplővé válni. Ha Veres János múlt heti nyilatkozataiból indulunk ki, akkor kiderül, a szocialisták egyáltalán nem akarják önállónak. Veres akkor azt mondta, az MSZP-nek alapvető befolyást kell gyakorolnia a leendő kormányra.



Ilyen alapon viszont mi újat várhatunk egy újabb szocialista kormánytól?

Navracsics Tibor
1966-ban született Veszprémben. Alap- és középfokú iskoláit is itt végezte. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatta tanulmányait, ahol 1990-ben szerzett diplomát. Ezt követően a Veszprémi Városi Bíróságon, a bírói szakvizsga letétele után pedig a Veszprém Megyei Önkormányzatnál dolgozott. 1993-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen tanársegéd lett, majd az 1996-97-es tanévben egy ösztöndíj segítségével Angliában, Brightonban tanított az egyetemen. 1997-től adjunktusként, majd 1999-től docensként oktat az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1999-ben doktorált politikatudományból.
Szerintem a leginkább attól kell tartani, hogy ismét egy cselekvőképtelen és bizonytalanságában vergődő kormány alakul. Értékes időt vesztegetünk el. Azt hiszem, ez is a célja a szocialistáknak, hogy ne június 7-én legyenek az előrehozott országgyűlési választások. Ennek részben presztízsokai vannak – nehogy a Fidesznek legyen igaza – másrészt talán megpróbálják kihúzni 2010 tavaszáig.

Ön az Alkotmányügyi Bizottság tagja. Be fogja nyújtani a Fidesz a választási törvény módosítását annak érdekében, hogy a kampányidőszak lerövidüljön és esetleg még meg lehessen tartani az EP-választással egy időben az előrehozott választást is?

Bent van az indítványunk a Parlament előtt. Amikor azonban tárgysorozatba vételről tárgyalunk, szükség lenne a bizottság támogatására. Azonban a bizottság elnöke szocialista politikus, és a tagok között is többségben vannak a szocialisták, így csak a plenáris ülésen, a napirenddel kapcsolatos döntések során tudunk tárgyalni róla. Bízom benne, hogy erre a közeljövőben sor kerül.

Bajnai programja előzetes hírek szerint közel megegyezik a Reformszövetség programjával. Milyen kapcsolódási pontok vannak ebben a Fidesz elképzeléseivel?

Amennyiben adócsökkentés szerepel benne, ez lehet egy csatlakozási pont. Tehernövekedéshez mi általában nem járulunk hozzá. Úgy gondoljuk, a gazdaságélénkítésen keresztül lehet kiutat találni a válságból, nem pedig a lakosság terheinek növelésével.

Mennyire van kész a Fidesz válságkezelő programja?

Az alapvető programunk kész. Ezt el is fogadta a párt. Ebből megtudható, hogy milyen reformokat akarunk és milyen irányban képzelnénk el a jövőt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását