2024. május 7. - Gizella

Női fotósok gyöngyszemei

MÁSKÉPp - Fiatal cseh női fotográfusok címmel látható kiállítás csütörtöktől a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatában; a tárlathoz kapcsolódva filmvetítés, beszélgetés és zenés irodalmi est is várja az
2009. március 29. vasárnap 12:36 - HírExtra
A MÁSKÉPp című tárlat a kortárs cseh és szlovák női fotográfiát, ezen túlmenően pedig a női identitás problémakörét helyezi
középpontjába.

A 90-es években a cseh fotóművészetben központi szerepet kapott a test és a testiség, napjainkra azonban nagyrészt átadta helyét az identitás témájának. Az ezzel foglalkozó női fotográfusok saját identitásukat és átalakulásaikat gyakran önreflexíven kutatják, vizsgálják, és foglalkoznak a modern nők férfiakhoz, gyerekekhez, társadalomhoz, az emancipációhoz és a nembeli eltérésekhez való viszonyulásának számos szerepével is - derül ki a tárlatról szóló ismertetőből.

A május 3-ig nyitva tartó kiállításon, amely a kortárs cseh és szlovák fotográfia legfiatalabb generációjának legjelentősebb női képviselőit vonultatja fel, Zuzana Blochová, Dita Lamacová, Tereza Vlcková, Dita Pepe, Sylva Francová, Barbora Zurková, Radim Zurek, Katerina Drzková, Barbora Bálková, Barbora Kuklíková, Julie Stybnarová és Daniela Dostálková alkotásait tekintheti meg a közönség.

A kiállításhoz kapcsolódóan pénteken este előadást tart Vladimír Birgus, a tárlat cseh kurátora, az opavai Sziléziai Egyetem Kreatív Fotográfiai Intézetének professzora. A cseh nyelven, magyar tolmácsolással folyó beszélgetésen két kiállító művész, Barbora Bálková és Tereza Vlcková is jelen lesz, az iskola munkatársai, Tomas Popech, Karel Pones és Vaclav Podestat pedig bemutatják a Kreatív Fotográfiai Intézetet.

Szombaton műhelyfoglalkozáson vehetnek részt a látogatók Illés Barna vezetésével. A 11 órakor kezdődő program az identitás elvesztésével és az új identitások megtalálásával foglalkozik a portré műfaján keresztül. MÁSKÉPp - Fiatal cseh női fotográfusok identitása címmel diavetítést és a Martinidesz László rendezte Fotográciák című filmet is láthatja szombaton a közönség a Napfényműteremben, de interaktív épületséta is színesíti a programot.

A Csalóka látszat című kiállítást - szintén szombaton - a közönség Horváth M. Judit vezetésével tekintheti meg, majd Heller Ágnes filozófus és Kincses Károly fotómuzeológus gondolatait hallgathatják meg az érdeklődők a Napfényműteremben. Este 7 órától Nőpárty szórakoztatja a nagyérdeműt; a zenés irodalmi esten közreműködik Karafiáth Orsolya költő, "pártyvezér", Tóth Evelin énekes, "pártytitkár", valamint Dés András (ütős hangszerek) és Lukács Miklós (cimbalom) "pártytagok".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását