2024. június 16. - Jusztin

Fodor: a "felfokozott izgalom" normális

A felfokozott izgalom egy ilyen helyzetben, amikor a miniszterelnök távozik és hamarosan egy új kerül a helyére, természetes egy demokráciában - mondta az Ellenzéki Kerekasztal 20. születésnapi rendezvényén a fővárosi Erzsébet téri Gödör Klubban Fodor Gáb
2009. március 28. szombat 17:57 - HírExtra
A szabad demokraták elnöke megjegyezte: a kialakult helyzetet is meg fogják oldani. Habár annak még nem látszik a vége, de a megoldás véleménye szerint Magyarország erősségét fogja bizonyítani.

A rendszerváltást és az Ellenzéki Kerekasztal működését Fodor Gábor az elmúlt két évtized legnagyszerűbb pillanataiként jellemezte. Megjegyezte, az igaz, hogy sok mai vita is onnan eredeztethető, de a piacgazdaság és a demokrácia akkor jött létre Magyarországon. Az Ellenzéki Kerekasztal egyik legnagyobb érdemeként azt emelte ki, hogy az ellenzék egységesen tudott fellépni a pártállammal szemben. A húsz évvel ezelőtti és a jelenlegi helyzetet összehasonlítva azt mondta, volt közös jövőkép: demokráciát és korlátok nélküli szabad választásokat akartak. Hozzátette: ma ez a jövőkép széttöredezettebbnek látszik.

Kiemelte, hogy akkor hihetetlen erővel volt jelen az együttműködés képessége, míg ma az együttműködés-képtelenség a jellemző. Beszéde végén azt mondta, hogy ma Magyarországon a demokrácia és a piacgazdaság erős, a politikai kultúra gyenge és ezen kell változtatni.

A rendezvényen felszólalt Bozóki András történész is, aki azt mondta, hogy húsz évvel ezelőtt az ellenzék stratégiája nem a hatalomban való részvétel elérésére irányult, hanem az első szabad választásokig vezető út megtalálása volt. Megjegyezte, hogy a rendszerváltozás idején azért nem alakult ki forradalmi helyzet Magyarországon, mert sem az ellenzék, sem az állampárt nem akarta megismételni 1956-ot.

Bozóki András úgy fogalmazott: a szabadság vágya mellé felsorakozott az erőszakmentesség is, az ellenzéknek sem szándéka, sem lehetősége nem volt arra, hogy radikalizálja a tömegeket. Ezt követően az egykori Ellenzéki Kerekasztal mintájára Mink András történész vezetésével a pulpituson elhelyezett asztalhoz ült a jelenleg az MSZP padsoraiban helyet foglaló Mécs Imre, az egykori MDF-es Kónya Imre és a két jelenleg is szabad demokrata képviselő, Magyar Bálint és Pető Iván.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását