2024. április 26. - Ervin

Amikor a férfiak elveszítik legféltettebb kincsüket

Kopasz fejbőr, de akaratlanul. Nem szabad megijedni a hajveszteségtől, ugyanis van rá megoldás, és nem is akármilyen! Létezik egy új módszer, ami fájdalommentessé teszi a hajátültetést, hegek sem maradnak utána, és még hajunk is lesz!
2009. május 23. szombat 09:29 - Kővári Adrienn
Minden férfi retteg attól a pillanattól, amikor fel kel egy reggel, majd tükörbe néz, és valamit nem talál a helyén. Észrevesz egy apróbb foltot, vagy a barátnője beletúr a hajába, és a fele hajszál a kezében van. Bizony, rettegett érzéseket hordoz magában a kopaszodás.

Senki sem örül annak, ha kopaszodik, ráadásul csak egy-két helyen. Ilyenkor folyamodik a férfi olyan praktikákhoz, hogy félre fésüli a haját, vagy sapkát hord, esetleg megválik a meglévő tincseitől is.

De mi a helyzet azokkal a férfiakkal, akik nem akarnak megválni hosszú hajkoronájuktól? Esetleg a hajpótlást, csomózást mégsem szeretnék választani, megnyugodhatnak, mert a számukra is létezik megoldás.

Hullanak, és hullanak a hajszálak

Okok a hajveszteségre
Sok szakember a stresszt, és a kozmetikumokat okolja. Nem hiába szokás azt mondogatni, hogy a túlzott hajmosás miatt zsírosodik az ember haja. Ráadásul manapság már nemcsak sampont használunk, hanem balzsamot, pakolást, olajokat, hajhabot, vagy lakkot is. Ezek együttes használata nem csoda, hogy megterhelik az ember haját, ráadásul a gyakori hajfestésről még nem is beszéltünk.
Magának a hajhullásnak nagyon sok oka lehet. Lehet ez gyógyszereknek a mellékhatása, okozhatja stressz, akár a gyakori szőkítés, egyéb betegségek, és tápanyag-, vitaminhiány is közrejátszhat benne. Ilyen esetekben még növekedésre serkenthetőek a hajhagymák, viszont a végleges kopaszságon már nehéz segíteni. Azért is, mert ezek legnagyobb része genetikai, vagy hormonális problémák.

Nem szabad megijedni attól, ha hirtelenjében túl sok hajszálat veszítünk, hiszen az még semmit sem jelent. Bőrgyógyászok, és fodrászok is egyetértenek azzal, hogy naponta 100-120 hajszálat mindenképp el kell hullatnunk, ami azért soknak tűnik, de közben mégsem az. Ráadásul csak az számít teljes hajszálnak, ami tövestül kihullott. Így már nem is tűnik olyan soknak.

Ha viszont beletúrunk a hajunkba, és sok szál a kezünkben marad, de ez majdnem minden esetben így történik, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Emellett, ha foltokban hiányzik néhol a hajunk, akkor szintén megijedhetünk.

Veszélyes, mert a kezdeti hajhullás kopaszodáshoz vezethet. Ha valakinek egyenletesen ritkul a haja, azt egy időben elkezdett, de kitartó kezeléssel, jól lehet gyógyítani.

Férfias kopaszodás

Női kopaszodás
A változókor része lehet, leginkább a fejtetőn ritkulnak meg a hajszálak, de véglegesen sosem kopaszodnak meg. Ez ellen nagyon jól lehet védekezni hajpótlással, ugyanis léteznek olyan módszerek, amikor a fejtetőre csomózzák a póttincseket, s ezek segítségével természetes hatást lehet elérni, olyan, mintha nem is kopaszodna az ember.
Ez leginkább a férfi nemi hormonnak, az androgénnek köszönhető. Egyes férfiaknak túlzottan érzékeny a koponyájuk egyes részein, s ezért ott összezsugorodnak a hajhagymák. Nem halnak meg, de ahhoz már gyengék, hogy új hajszálakat hozzanak létre. Ez az érzékenység örökletes, de nemcsak a férfiak, hanem a nők is örökölhetik. Hellyel-közzel, de a férfiak felét érinti, kisebb nagyobb mértékben ez a fajta kopaszodás.

A hormonoknak köszönhetően fokozatosan leáll a hajhagymák működése, emellett a meglévő hajszálak is elvékonyodnak, és végül kihullanak. Legtöbb esetben a halántéktájon, a fejtetőn alakul ki. Valakinél akár tizenhét évesen is elkezdődhet, míg másoknál csak harminc évesen, ez teljesen változó. A nőknél leginkább a menopauzával függ össze, de az ő esetükben inkább hajritkulásról beszélhetünk.

Létezik gyógykezelés, de csak is olyan terméket szabad használni, amit orvos személyesen ajánl nekünk. Nem szabad fű alatt vásárolni névtelen hajserkentő szereket, mert súlyos mellékhatásai lehetnek. Ezekkel az is lehet a gond, hogy sok termék csak addigra szünteti meg a kopaszságot, míg alkalmazzák azt.

Érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki tud abban segíteni, hogy megállapítsuk a hajhullás, kopaszodás pontos okát. Sok esetben vitaminhiány is okozhatja, s azt egyszerű pótolni. Ha a túlzott hajfestés, szívatás, szőkítés miatt van, azt is meg lehet oldani, de a stresszen is lehet segíteni. Ilyenkor könnyen és hamar arra ösztönözhetjük a hajhagymákat, hogy újra hozzanak létre hajszálakat, s azok erősek legyenek.

Ha bebizonyosodik, hogy hormonális, vagy örökletes a probléma, akkor sincs semmi veszve. Meg kell beszélni a bőrgyógyásszal, hogy melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb, hiszen létezik plasztikai beavatkozás is, amikor hajhagymákat ültetnek be a fejbőrbe. Ezzel csak az a probléma, hogy veszélyes, és drága, emellett fájdalmas is, de próbálkozhatunk szérumokkal és kapszulákkal is.

Mi fán terem a hajátültetés?

Ahogy a nevében is benne van, a beteg ép hajhagymáit ültetik át a kopasz területekre. Ilyen esetekben a tarkón lévő hajhagymákat ültetik át a hiányos helyekre, ugyanis azok nem érzékenyek a hormonális változásokra, így nem hullanak ki, hiába kerülnek át más helyre a fejünkön.

Viszont ez az eljárás nagyon ijesztő, és veszélyes is. Régebben úgy végezték ezeket a műtéteket, hogy az ép hajhagymákat a fejbőrrel együtt távolították el, azaz egy keskeny csíkot kimetszettek a bőrből, s így a kopasz részen kialakított apróbb lyukakba helyezték be őket. A sebek nehezen gyógyultak, és a megmaradt hegek pedig örökre látszódtak, ami rövid hajnál elég feltűnő volt.

FUE-módszer – A barátságos megoldás

Ez egy érdekes, és új eljárás. Lényegében a tetováláshoz lehetne hasonlítani, mert egy speciális tű segítségével, egyesével veszik ki a hajszálakat, s egyesével is ültetik át. Azért is jó, mert a FUE-módszer által szabályozható a haj sűrűsége, és még a növekedési iránya is, így garantált a természetes hatás. Az átültetett hajszálak sem fognak kihullani, csak akkor, amikor már eredeti helyükön is kihullottak volna.

Másik nagy előnye, hogy fájdalommentes, mivel helyi érzéstelenítéssel zajlik. Sebek sem keletkeznek, így a továbbiakban sem lesz szükség fájdalomcsillapítókra. Egyetlen hátránya, hogy nagyon sok időt vesz igénybe, főleg ha nagy az érintett felület. Akár órákig is elhúzódhat az eljárás, de volt rá példa, hogy napokat is igénybe vett. Viszont ilyenkor a páciens tévét nézhet, akár internetezhet is. Az ára kicsit borsos, de ha azt nézzük, hogy mit nyerhetünk vele, akkor mindenképp megéri, hiszen állandóságot garantál.

Mielőtt eltakarnánk a kopasz területeket a fejünk tetején, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen láthatjuk, hogy nagyon sokféle megoldás létezik már a hajhullásra. Minél hamarabb szembenézünk a problémával, annál hamarabb kezelhetjük azt.
Forrás: HírExtra/Vital
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását