2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rendkívül súlyos fertőzés Kaposváron

Újszülöttek, kismamák, és gyermekeiket még váró nők is megbetegedtek a héten a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban, miután az intézmény Szülészeti- és Nőgyógyászati osztályán rotavírus ütötte fel a fejét.
2009. március 27. péntek 10:12 - HírExtra
Az osztályon rögtön látogatási tilalmat rendeltek el, hiszen a vírus a legkisebbekre akár életveszélyes is lehet. Dr. Papp Erzsébet szerint a fertőzés megelőzhető, ennek leghatékonyabb módja a védőoltás.

Látogatási tilalmat rendeltek el a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban, miután az intézmény Szülészeti- és Nőgyógyászati osztályán többen megbetegedtek.
Az Infektológiai Osztály vezető orvosa elmondta, a rendkívül gyakori hányással és hasmenéssel járó rotavírus nagyon veszélyes a kisgyermekekre, ezért volt szükség a zárlatra. Egy ideig a tervezett műtéteket is elhalasztják.

Mint kifejtette, két éves korig a kisbabák a legveszélyeztetettebbek, az újszülöttek akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek, amennyiben nem kapnak gyors és szakszerű ellátást. Hozzátette: képzeljük el, ha egy három kilogramm körüli csecsemő megkapja a fertőzést, két hasmenéssel elveszítheti testtömege 10-15 százalékát is: ez egy átlag felnőtt esetében mintegy hét kilogrammnak felel meg - húzta alá az osztályvezető főorvos.

Hozzátette, statisztikák szerint minden 30. rotavírussal fertőzött kisbaba kórházba kerül, ami igen magas arány, tekintve, hogy öt éves koráig gyakorlatilag minden gyerek találkozik a vírussal.

A főorvos elmondta, az egész intézményt fertőtlenítették, így jó eséllyel megfékezhető a vírus terjedése: két napja nem diagnosztizáltak új beteget.

Fontos tudni, hogy a rotavírus a közösségbe nem járó gyerekeket éppúgy veszélyezteti, mint az óvodába vagy bölcsődébe járókat. A szülőknek tudniuk kell, hogy rotavírus elleni oltás beadása felső életkori határhoz kötött, ezért gyermekeik 3-4 hónapos koráig dönteniük kell arról, hogy kérik-e a védőoltást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását