2024. július 27. - Olga, Liliána

Előzzük meg a betegség kialakulását anyajegyszűréssel!

A kisgyermek korunktól fogva kialakuló anyajegyek többsége veszélytelen egészségünk szempontjából. A bőrszínű árnyalattól egészen a sötétbarna változatig bármilyen formájú anyajegy megtalálható lehet bőrünkön.
2023. június 15. csütörtök 17:14 - HírExtra

Kialakulásukban nagy szerepet játszik a bőrt ért UV-sugárzás mértéke. Az anyajegyek eltávolítása több okból is megtörténhet, nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni. A leggyakrabban kozmetikai okokból vállalkoznak az emberek a foltok eltüntetésére.

Az Aesthetica Orvosi Központ kezelései között a fájdalommentes anyajegyszűrést is megtalálhatjuk. Az anyajegy vizsgálatát érdemes évente elvégeztetni, még akkor is, ha semmilyen panaszunk nincs, hiszen a megelőzés és a gyors felismerés a rákos sejtek esetében elsődleges. Nézzük részletesebben, milyen esetben szükséges a vizsgálatot azonnal elvégeztetni, és milyen kíméletes megoldással tudják eltávolítani a nem kívánt anyajegyet!

Önvizsgálat fontossága

Nemcsak a bőr esetében, hanem egyéb testrészeinknél is fontos az önvizsgálat. Gondoljunk például a mellek időközönkénti tapintással való ellenőrzésére, mely segítségével időben fordulhatunk orvoshoz. Az anyajegyek miatt szintén érdemes időközönként átnézni a bőrt, mert így észrevehetőek az elváltozások.

Mindenképpen menjünk el anyajegyszűrésre, ha a következő problémákkal szembesülünk: viszket az anyajegy, vérzik, érzékennyé válik, alakja megváltozik, amorf. Sajnos a 30 év alattiak halálozási okai között vezető a melanoma, azaz a bőrrák, mely az egyik legveszélyesebb válfaja a rákos megbetegedéseknek.

A szűrés menete

Az anyajegyek ellenőrzése kétféle módon történik. A szakember szabad szemmel megvizsgálja a meglévő anyajegyeket, majd pedig dermatoszkóp segítségével tüzetesen, felnagyítva szemrevételezi valamennyit. A jó szakember már első ránézésre meg tudja állapítani, hogy az anyajegy mutat-e elváltozásokat, szükséges-e a további vizsgálata.

Azokat az anyajegyeket, melyek kétségesek, a vizsgálat során befotózza a kezelőorvos. Ezeknél még nem áll fenn probléma, azonban oda kell figyelni és folyamatos ellenőrzésük szükséges, így időközönként meg kell ismételni a szemrevételezésüket.

Az anyajegy eltávolítása

Az anyajegy eltávolítására egészségügyi vagy esztétikai okokból is sor kerülhet. Elsősorban bőrgyógyász által felállított diagnózison alapul az anyajegy eltávolítása. A beavatkozást mindig sebész vagy plasztikai sebész végzi el helyi érzéstelenítést alkalmazva. Az anyajegy kimetszéssel kerül eltávolításra, melyet továbbküldenek szövettani vizsgálatra, annak megállapítására, hogy van-e rákos sejt a mintában.

A anyajegy eltávolítására nem javasolt a lézeres eszköz használata vagy a kaparással történő beavatkozás sem. A levétel után a varratszedésig vagy a gyógyulásig a területet nem érheti víz, így elsősorban ősztől tavaszig tartó időszakra ajánlott az anyajegy eltávolítását időzíteni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását