2024. május 5. - Györgyi

Jogerősen lehet ivartalanítani a pedofilokat

Lengyelországban kedden hatályba lépett a pedofil és vérfertőző bűncselekmények elkövetőinek kötelező gyógyszeres ivartalanításáról szóló törvénymódosítás. A jogszabály szerint a bíróság minden konkrét esetben pszichiáterek, szexológusok és pszichológusok véleményének meghallgatása után dönt a terápia elrendeléséről.
2010. június 8. kedd 14:36 - HírExtra
A súlyos bűncselekménynek számító, kiskorú vagy családtag sérelmére elkövetett nemi erőszak büntetési tételét a most hatályba lépett törvény a korábbi 2-12 évi szabadságvesztésről 3-tól 15 évig terjedő börtönre változtatta. Emellett három évig terjedő börtönnel rendeli sújtani azokat, akik pedofil ajánlatokat tesznek az interneten.

A lengyel parlament alsóházában tavaly szeptemberben egyetlen ellenszavazattal elfogadott jogszabály értelmében minden olyan személy, akit 15 év alatti kiskorú vagy közeli családtag sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt ítéltek el, "a bíróság döntése alapján nemi vágyainak csökkentése céljából gyógyszeres és pszichoterápiai kezelésnek vethető alá", miután letöltötte börtönbüntetését.

Októberben a szenátusban csupán Wlodzimierz Cimoszewicz volt igazságügyi miniszter tartózkodott a szavazástól. Ő arra figyelmeztetett, hogy a páciens beleegyezése nélküli kezelés az emberi jogok megsértését jelentheti, ami Lengyelország nemzetközi kötelezettségeibe ütközhet.

Egy igazságügyi szakértő viszont azzal érvelt, hogy a gyógyszeres ivartalanítás nem semmisíti meg végérvényesen a szexuális vágyat, csupán átmenetileg fékezi azt. Ha pedig az elítélt egészségét sodorná veszélybe a kezelés, akkor a hatóságok eltekinthetnek a beavatkozástól.

A törvénymódosítást Donald Tusk kormányfő kezdeményezte azután, hogy őrizetbe vettek egy 45 éves férfit, aki hat éven át fogva tartotta és rendszeresen megerőszakolta lányát, aki két gyermeket szült az apjától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását