2024. május 17. - Paszkál

Még csak a jelöltről tárgyal az MSZP és az SZDSZ?

Az MSZP és az SZDSZ közötti tárgyalások nem terjednek ki az új kormány programjának részleteire - mondta Mesterházy Attila, az MSZP alelnöke kedden Budapesten újságíróknak a párt országos elnökségének ülése után.
2009. március 24. kedd 11:55 - HírExtra
A Népszava kedden azt írta, hogy a szocialisták is azzal számolnak, hogy további mintegy 300-450 milliárd forinttal kell csökkenteni a költségvetés kiadásait.

A lap szerint ekkora összeget nem lehet csak az igazgatási kiadásokkal megspórolni. A Népszava szerint a tárgyalásokon a szocialisták hajlandók kinyitni a 13. havi nyugdíj kérdését, e szerint jövőre teljesen megszűnne ez a juttatás, ez pedig 160 milliárd forintos megtakarítást jelentene.

Felmerült a gázár-támogatási rendszer szűkítése és a visszalépés engedélyezése a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. Az utóbbi intézkedéssel több száz milliárd forinttal bővülne a költségvetés forrása.

Arra a kérdésre, hogy ezen javaslatokra mennyire nyitottak a szocialisták, Mesterházy Attila közölte, ilyen konkrétumokba még nem mentek bele a frakcióüléseken és az elnökségi üléseken, mert ezek ugyan nagyon fontosak, de csak részletkérdései a programnak.

Hozzátette: ezeket a javaslatokat csak összességükben lehet megvizsgálni, mert ezekhez a döntésekhez máshol más típusú intézkedések kötődnek. Például az adórendszerben vagy bárhol máshol - jegyezte meg.

A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a saját programjukat szeretnék elkészíteni, amelyet az MSZP-frakció el tud fogadni, és amelyhez további parlamenti többséget lehet társítani.

Ez egészen biztosan kompromisszumos program lesz, de egy új kormány új programja - fűzte hozzá.

Mesterházy Attila a tárgyalásokkal összefüggésben elmondta, egyelőre a személyekről egyeztetnek, és ezzel párhuzamosan lehet arról tárgyalni, mi az a program, amely szerint közösen tud fellépni egy új politikai többség a parlamentben.

A miniszterelnök személye befolyásolja a program tartalmát is - folytatta -, ezt a jogosítványt nem lehet tőle elvitatni, hiszen ha elvállal egy ilyen nehéz feladatot, akkor biztosítani kell az ő véleményének érvényesülését is, vagyis annak mérlegelését, hogy milyen programot követve szeretne előrehaladni.

Hozzáfűzte, a kormány elkészíti azokat a javaslatokat, amelyek megítélése szerint a válságból kivezető utat jelentik, de erre mondhatja majd azt az új miniszterelnök, hogy ő másik irányba akar elindulni. De az is elképzelhető, hogy csak pontosítja vagy módosítja majd ezeket a javaslatokat - mondta.

Arra a kérdésre, hogy merültek-e fel újabb nevek az elnökség ülésén a miniszterelnök személyére, Mesterházy Attila azt mondta, "ez az a téma, amiről azt gondolom, hogy egyetlen egy szocialista képviselő sem nyilatkozik most".

Az MTI más forrásból úgy tudja, hogy vezető szocialista politikusok úgy vélik: nem kell tartaniuk magukat az SZDSZ által szabott csütörtöki határidőhöz, mert ennél fontosabb az, hogy megfelelő személyt találjanak a kormányfői posztra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását