2024. május 16. - Mózes, Botond

Kéri: Egy frászt mondott le Gyurcsány!

Aranyhal-társadalom, Gyurcsány meg a szavahihetősége, és a röhejes konstruktív bizalmatlansági indítvány. A HírExtra Kéri László politológussal beszélgetett a kormányfő bejelentéséről.
2009. március 24. kedd 12:46 - Pénzes Dávid



Ön szerint elképzelhető ez a forgatókönyv és mégis marad Gyurcsány a kormányfő?

Kicsi az esélye. Inkább azt gondolom, hogy keríteni fognak valakit.

Sokan mondják, hogy Gyurcsány bejelentése államférfihoz méltó magatartást tükröz


Ha olyan államférfi lett volna, akkor legalább felkészíti a kongresszusát és saját pártja elnökségét erre. Akkor nem láttuk volna Lamperth Mónika vagy Gráf József megdöbbent arcát. Ha akkora demokrata lenne, és meglenne benne a politikai bölcsesség, legalább az övéit felkészíti.

Néhányan azt hangoztatják, az államfő kikerülése nem illik egy demokratikus államférfihez.

Ismerem Stumpf István és Fritz Tamás erről alkotott véleményét. Én azonban nem osztom. Szerintem nem ez a döntő szempont. Az eljárás teljesen alkotmányos. Semmivel nem antidemokratikusabb, mint egykoron a háromhetenkénti ülésezés. Az persze igaz, hogy nem ízléses. Főleg az nem tetszik, hogy közben ünnepli magát, milyen bátor.

Mi lehetett a bejelentés hirtelenségnek az oka?

A magánvéleményem az, hogy rászóltak Brüsszelben. Előző hét elején még nagy mellénnyel volt, aztán történt kint valami. Ne felejtsük el, hogy két hete már kinevették egyszer. Most meg lehet, hogy azt mondták neki, „Ferikém, Magyarországot még csak megsegítenénk, mert nekünk is többe van, és mi is bukunk, ha ti is, de téged már nem szívesen.”

Mi lehetett a célja a lemondással?

Hajlok arra, hogy Gyurcsány most hosszútávban gondolkodik. Bebiztosította magának a pártelnökséget. Tisztában van vele, hogy lesz egy kormány, amit nem ő fog vezetni, de a kormányfő kiválasztásába így is komoly beleszólása lesz.

Lehetséges, hogy ez a bejelentés már kampányindító a 2010-es választásra?


Sőt, több is annál. Nem szabad Gyurcsányt lebecsülni. Ő már január óta kísérletezik például azzal, amit sokan nem vettek észre, hogy a politikai demarkációs vonalat ne a Fidesz és az MSZP közé, hanem a Fidesz és a „demokratikus erők” közé tegye. Ez lényeges különbség. Szerintem, ezzel azt akarja kikényszeríteni, hogy létrejöjjön egy Fidesz versus összes többi párt - felállás. Azaz, már most elkezdett kísérletezni a 2010-es választások kampánystratégiájával.

Az nem biztos, hogy az MSZP-MDF-SZDSZ összefogással meg lehet verni a Fideszt, de meg lehet akadályozni Orbán kétharmados győzelmét. Gyurcsány tudja, hogy az MSZP nem elég egyedül. Ráadásul, ha összeállnak, ő lenne a formáció legerősebb pártjának a feje. Ez jóval kellemesebb pozíció, mint egy porig vert, megalázott középpárt vezérének lenni.

Én arra számítok Gyurcsány tartósan a baloldal vezére lesz. Orbán is elvesztett két választást, és ma népszerűbb, mint 2001 óta bármikor. Ugyanígy Gyurcsány is felállhat még később a bukott pozícióból.

Ha már említjük Orbánt: a Fideszt is meglepte a kormányfő távozási szándéka. Mire számíthatunk tőlük?


A Fidesz hosszú ideje mondja az előrehozott választások szükségességét, de úgy gondolom, maguk sem hisznek benne. A lelkük mélyén, ők is már 2010-re készülnek. Most zavarban vannak. Nincs arra válaszuk, hogy ha nincs Gyurcsány, akkor mi van? Pedig ezzel most elő kellene állniuk. Igaz nekik is - ahogy mindegyik pártnak - van most két-három hetük arra, hogy az új helyzetre tekintettel kialakítsák a saját új stratégiájukat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását