2024. április 30. - Katalin, Kitti

"Gyurcsány lemondása ravasz lépés"

Az egyre népszerűtlenebb Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondási szándéka ügyes politikai húzásnak bizonyulhat, annak ellenére, hogy az arról szóló bejelentés Magyarország egyre növekvő bizonytalansága közepette történt.
2009. március 23. hétfő 21:14 - HírExtra
A kormányfő lemondása végső soron nem meglepő - állapította meg a Stratfor, amely már korábban azt jósolta: a súlyos gazdasági válság és a kormány népszerűtlensége miatt 2009-ben kormány- vagy vezetőségi váltás várható. A fő kérdés most az, hogy a miniszterelnök távozása nyomán kiírnak-e új választásokat.

Az amerikai elemzők szerint a kormányfő népszerűsége a 2006 szeptemberi zavargások óta zuhant; akkor került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy kormánya hazudott a választóknak a magyar gazdaság helyzetéről.

Akkor részben azért volt képes hatalmon maradni, mert a kitört erőszak meggyengítette a fő riválist, a jobboldali Fideszt. Gyurcsány támogatottsága a 2006-os fiaskó után azonban soha nem állt helyre; egy március 18-i felmérési eredmény szerint népszerűsége csupán 18 százalékos.

A miniszterelnöknek először meg kellett birkózni a fontos koalíciós partner, az SZDSZ távozásával, majd 2008 szeptemberében lesújtott a globális gazdasági válság.

A Stratfor szerint a nemzetközi hiteltámogatás ellenére nem valószínű, hogy 2009-ben javulni fog az ország gazdasági helyzete. A gazdasági fundamentumok még mindig gyengék. A kormányfő tisztában van a súlyos gazdasági gondokkal, ezért is próbált kilobbizni az EU-nál egy átfogó mentőcsomagot Közép-Európának. Kísérlete azért nem járt sikerrel, mert a legközelebbi szomszédok - köztük a csehek, a szlovákok és a lengyelek - nem akartak a magyar gazdasági problémák árnyékába kerülni.

Az elemzőcsoport úgy látja: Gyurcsány lemondási bejelentése ravasz stratégiai lépés lehet azzal a céllal, hogy hogy elhagyja, legalább is rövid távra, a süllyedő hajót.

Pártelnökként még mindig kiválaszthatja utódát, aki a 2010-es választásokig lenne hivatalban. Ha pedig a parlament nem erősíti meg az utódot, akkor a szocialisták egyszerűen átengedhetik a kormányzást az ellenzéki Fidesznek a posztkommunista éra legsúlyosabb gazdasági válságában. Gyurcsány és pártja így megpróbálkozhat egy napon a visszatéréssel, miközben hagyják, hogy a gazdasággal a Fidesz bajlódjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását