2024. március 29. - Auguszta

Új miniszterelnökkel kijöhetünk a válságból

Az Európai Bizottság tagjai várhatóan helyes irányba tett kezdeményezésként fogják értékelni egy új miniszterelnök kinevezését abban az esetben, ha ez segít Magyarországnak abban, hogy kijöjjön jelenlegi nehéz helyzetéből - jelentette ki kérdésre válaszol
2009. március 23. hétfő 18:31 - HírExtra
Kovács László szerint sok függ az utód kiválasztásától, akinek nem a párt prominensei közül kellene kikerülnie. Olyan, a reformok iránt elkötelezett szakemberre volna szükség, aki megszerezheti valamelyik kis párt, nagy valószínűséggel az SZDSZ támogatását - közölte a Regionális Újságírók Magyarországról elnevezésű program keretében tartott brüsszeli sajtóbeszélgetésen.

Az EU-biztos újságírói kérdésre reagálva úgy vélekedett: egy előrehozott választás túl nagy időveszteséget jelentene a gazdasági krízis körülményei között az ország számára. Hónapokra leállna minden, és a kampány másról sem szólna, mint ígérgetésekről és még nagyobb ígérgetésekről. Ehhez képest sokkal kisebb a kockázata "egy másik miniszterelnökkel megpróbálni". Annál is inkább, mert az első dátum már nem túl távoli, 2010. április 15., amikor az alkotmány szerint meg lehet tartani a rendes parlamenti választásokat - fűzte hozzá.

Mindennek kapcsán arra is figyelmeztetett: az előre hozott választások tisztességéhez hozzátartozna, hogy a választópolgárok ismerjék a pártok programját. "Az nem program, hogy majd jobban fog élni Magyarország, majd megoldjuk a problémákat", vagy nagyarányú adócsökkentést hajtunk végre.

Ez utóbbi kapcsán leszögezte: aki ezt javasolja, nevezze meg konkrétan, hogy "milyen adókat csökkentene, és az így kieső költségvetési bevételt honnan pótolná". Ugyanis a nemzetközi tapasztalatok szerint egy adócsökkentés kedvező hatása 2-4 év alatt jelenik meg és nem másnap.
Mindez veszélyeztetné az elmúlt évek eredményeit, amelyeknek során a 9,6 százalékos költségvetési hiányt várhatóan az idén sikerül leszorítani a 2,9 százalékos szintre, amely már eleget tesz a maastrichti kritériumoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását