2024. május 21. - Konstantin

A forint már sosem lesz a régi?

A forint árfolyama kezdetben gyengült, majd részben korrigált a bankközi devizapiacon. A későbbiekben viszonylag tartós sávon belül éles árfolyamingadozás várható.
2009. március 23. hétfő 18:36 - HírExtra
Az eurót 301,41 forinton jegyezték délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 300,00 forinttal. A kereskedők véleménye szerint az MNB kamatdöntése önmagában nem volt hatással az árfolyamok alakulására, a döntés indoklása azonban a későbbiekre támogatást adott a forintnak azzal, hogy nyilvánvalóvá tette a monetáris lazítási folyamat átmeneti leállítását, valamint a jegybank beavatkozási készségét "minden rendelkezésre álló eszközzel".

A miniszterelnök lemondásának tényét az árfolyam mérsékelt kilengésével nyugtázta a piac, majd "kivárásra rendezkedett be". Rövid távon 310 és 295 forintos sávban várják az árfolyam mozgását éles kilengésekkel. A sávon kívül eső, lényegesen erősebb forintárfolyamot a makrogazdasági mutatók nem indokolnak, gyengébbet pedig a jegybank kinyilvánított beavatkozási szándéka és kamatdöntéseinek a forint árfolyamától való függővé tétele tesz kevéssé valószínűvé.

A vélemények megegyeznek abban, hogy a jelenleginél nagyobb, a reformintézkedések véghezviteléhez és a költségvetési szigor fokozásához elegendő mozgástérrel rendelkező kormány megalakulása erősítheti a forintot.

A dollárt 222,23 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a péntek délutáni 221,06 forinttal. Az euró/dollár keresztárfolyam összességében alig változott a péntekihez képest, hiszen az EKB 1,3558 dollárban állapította meg az euró referenciaárfolyamát a pénteki 1,3549 dollár után. A nap folyamán azonban kezdetben erősödött az euró, és árfolyama elérte az 1,3725 dollárt is.

A svájci frankot 196,84 forinton jegyezték délután négy órakor. Pénteken 196,40 volt a jegyzés. Az MNB hivatalos jegyzése hétfőn 197,84 forint a pénteki 197,98 forint után.

A japán jen (100 jen) devizapiaci jegyzése 231,64 forint a pénteki 231,36 forint után. Az MNB hivatalos jegyzése hétfőn 231,01 forint, péntekre pedig 234,20 forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását