2024. május 17. - Paszkál

21 ezer pont fölött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 21 ezer pont fölé emelkedett az elmúlt héten, a BUX ezzel több mint egyéves csúcsot ért el.
2009. október 18. vasárnap 14:51 - HírExtra
Az index 21.138 ponton zárt pénteken, az előző hét végi értékéhez képest 1.019 ponttal, 5,54 százalékkal emelkedett. Az index szerdán lépte át a 21 ezer pontot, akkor 21.365 ponton zárt. Utoljára tavaly augusztus 6-án zárt ennél magasabb szinten, akkor 21.506 ponton állt. Az elmúlt héten elsősorban a kedvező amerikai vállalati gyorsjelentések alapozták meg a részvénypiacok pozitív hangulatát.

Ennek következtében nemcsak a BÉT-en, hanem a világ más tőzsdéin is korábban kialakult ellenállási pontokat törtek át az indexek és a nagyobb részvények is. A New York-i Dow Jones ipari átlag (DJIA) például egy év után ismét átlépte a 10 ezer pontot. A hét második felében megtorpant ugyan az emelkedés, és kisebb korrekció is bekövetkezett, ennek ellenére a BÉT-en a vezető részvények mindegyike jelentős nyereséggel zárta a hetet.

Az OTP részvények ára 6,34 százalékkal 5.620 forintra emelkedett. A Mol árfolyama 9,79 százalékkal 16.090 forintra nőtt. A Magyar Telekom 0,74 százalékkal erősödött, 817 forinton zárt pénteken. A Richter 3,95 százalékos nyereséggel, 39.510 forintos árfolyamon fejezte be a hetet. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 77 ponttal, 3,95 százalékkal emelkedett, 2.024 ponton zárt pénteken.

A forgalom erősödött, a részvényekkel 143,2 milliárd forint értékben kereskedtek, míg az előző héten 89,2 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom 70 százalékát az OTP részvények adásvétele adta, a Mol 14 százalékkal, a Richter 6 százalékkal, a Magyar Telekom közel 5,6 százalékkal részesedett a teljes forgalomból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását