2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Menekülnek az afgán sztárok az országból

Az élsportolók után egy népszerű televíziós műsorvezető is akad már a nagy szegénység és háborús állapotok miatt külföldre szökött afgán sztárok között.
2009. március 22. vasárnap 14:45 - HírExtra
Daúd Szediki, az American Idol-stílusú Afgánsztár énekes tehetségkutató műsorvezetője januárban maradt Amerikában. Az utahi Sundance Filmfesztiválra repült ki egy filmmel, amelynek főszerepét alakította. A produkció olyan sikeres lett, hogy közönségdíjat kapott a világ dokumentum kategóriában. Szediki pedig nem tért haza.

Tavaly nyáron a pekingi olimpiára készülő egyetlen afgán sportolónő, a 19 éves Mehboba Ahdzsar döntött az emigráció mellett: egy olasz edzőtáborból megszökve Norvégiába kért politikai menedékjogot. Idén februárban pedig a junior futballválogatott három kamasz játékosának és edzőjüknek veszett nyoma Európában.

Az afgánok évek óta szökdösnek át illegálisan a határon, hogy munkát keressenek a szomszédos Iránban vagy Pakisztánban, ahol a fizetések sokszorosan meghaladják az elszegényedett Afganisztán kínálta béreket. Mások a véget nem érő háborús állapotok elől menekülnek külföldre.

"Mindenki tudja, miért szöknek el - más országban akarnak állampolgárságot szerezni. Először is, itt vannak a gazdasági gondok, aztán a harminc évig tartó háború következményei" - magyarázta a helyzetet Szajed Mahmúd Zia Dasti, az Afgán Olimpiai Bizottság elnökhelyettese. "Segíteni akarnak a családjuknak. Nehéz ennek gátat vetni" - tette hozzá.

Pedig a szökések az elnöki palotát sem kímélik: tavaly szeptemberben a sajtóiroda egyik munkatársa maradt New Yorkban, aki az ENSZ Közgyűlésére érkezett oda. Nem hivatalos források szerint ma Kanadában él.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének tavaly decemberi tanulmánya úgy értékelte, hogy az általános szegénység és az évi mindössze 800 dollár (180 ezer forint) körüli átlagbér kényszeríti a munkakeresőket Iránba, ahol négyszer többet kaphatnak. A külföldön dolgozók a becslések alapján évi 500 millió dollárt (111 milliárd forint) küldenek haza szeretteiknek, ami eléri az ország nemzeti össztermékének 6 százalékát.

Az elharapódzó illegális kivándorlásnak azonban van egy másik oldala is. A külföldi intézmények, szervezetek és vállalatok nehezebben hívják meg az afgánokat. A külföldi képzéseket pedig inkább olyan országokban szervezik az afgán illetékesek, ahonnan nagyobb valószínűséggel térnek haza a kiküldöttek: például Afrikában vagy Közép-Ázsiában.

A hét végén befejeződött Afgán Sztár finisét végül egy 24 esztendős újonc vezényelte le. Omid Nezami tavaly bejutott a legjobb hat énekes közé, aztán kérték fel, hogy legyen társ-műsorvezetője a show-nak. Mint mesélte, kollégája, Daoud sok mindenre megtanította.

Ám egy nap így szólt hozzá: "Képzeld azt, hogy jövőre nem vagyok itt. Te leszel a házigazda. Mit fogsz csinálni?" Ezek a mondatok a fejlemények fényében most igazán új értelmet nyertek számára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását