2024. május 20. - Bernát, Felícia

Megújul a szülészeti klinika

Adományokból, összesen huszonnégymillió forintból újul meg nyárra a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Koraszülött Intenzív Osztálya.
2009. március 21. szombat 15:35 - HírExtra
Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az osztály teljes építészeti rekonstrukción esik át, és június végére már megfelel a modern, XXI. századi elvárásoknak.

A politikus utalt rá, hogy az osztály felújításáért maga kezdett gyűjtésbe 2007 őszén, amikor a gondos orvosi kezelésnek köszönhetően itt mentették meg koraszülötten világra jött harmadik gyermeke életét. A klinikán tett látogatásai során azt tapasztalta, hogy bár a műszerezettség megfelelő, a gyógyítás körülményei nem a mai, inkább a XIX. századi állapotokhoz állnak közelebb.

Horváth István megjegyezte, még nem áll rendelkezésre a modernizációhoz szükséges teljes összeg. Mostanáig tizennégy millió forint érkezett az egyetem erre a célra nyitott számlájára, a pénz elsősorban Tolna megyei vállalkozók és önkormányzatok adománya.
A polgármester arra számít, hogy a jótékony kezdeményezéséhez több baranyai és somogyi cég, önkormányzat is csatlakozik majd, lévén, hogy az intenzív osztály az egész dél-dunánúli régióból fogad koraszülötteket.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterjelöltje ígéretet tett rá, személyesen jár közben annak érdekében, hogy lehetőségeihez mérten a baranyai megyeszékhely önkormányzata is támogassa a fejlesztést.

Bódis József professzor, a szülészeti és nőgyógyászati klinika igazgatója azt emelte ki, hogy évente mintegy 300-320 koraszülött gyermek kerül az intézménybe. Közülük százan ezer gramm alatti súllyal születnek, az ellátásnak köszönhetően azonban mégis több mint kilencven százalékuk nem szenved az életminőségét tartósan befolyásoló egészségkárosodást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását