2024. május 6. - Ivett, Frida

Mi lesz Budapest költségvetésével?

Döntően a fővárosi önkormányzat 531 milliárd forintos költségvetés-tervezete 485 milliárdos bevételi oldalával összefüggő kérdésekről esett szó azon a pénteki többpárti egyeztetésen, amelyet egy héttel az első találkozó után tartottak - tudta meg az MTI a
2009. március 20. péntek 14:11 - HírExtra
John Emese, az SZDSZ és Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője, valamint Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke és Danielisz Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy elfogadták a főpolgármester által beterjesztett menetrendet a további tárgyalások ütemezéséről és tematikájáról.

John Emese közölte: az egyik legnagyobb bevételi tétel, az iparűzési adóbevétel első negyedévi adatai, a csökkenést jelző prognózissal ellentétben, növekedést mutatnak. A múlt év hasonló időszakához képest néhány milliárd forinttal több, 66 milliárd forintnál nagyobb lesz a bevétel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez egész évben így lesz - jegyezte meg.

Az ingatlaneladásokat a vagyonkezelő Zrt. javaslata alapján a tavalyihoz hasonló nagyságrendben, 19 milliárd forintban tervezik, noha tavaly csak négymilliárd forint volt a bevétel. Problémás területként szó esett az euróban felvett hitelek törlesztése kapcsán arról, hogy a 265 forintos szerződési árral szemben jelenleg 300 forint körül mozog az euró árfolyama.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 10 forintnyi árfolyamromlásnak 800 millió forintos kihatása van. Az önkormányzat mozgásterét erősen meghatározó tényező a BKV több mint 84 milliárd forintos adóssága és az idei évre tervezett 22 milliárd forintos vesztesége is. A 4-es metró építése kapcsán a Bamco cég részéről felmerült újabb 35 milliárd forintos igényről a John Emese frakcióvezető úgy vélekedett, hogy ez ügyben még hosszas egyeztetések várhatók.

A várost vezető koalíció továbbra is szükségesnek tartja a több mint 32 milliárd forintos idei hitelfelvételt és a Főgáz Zrt. eladását, hogy a tervbe vett beruházások EU-támogatásának önrészét biztosíthassák. Az SZDSZ nem ért egyet azzal a fideszes felvetéssel, hogy prioritási sorrend készüljön a beruházásokról, szerinte ugyanis minden tervezett beruházásra szükség van, mivel csak 2013-ig szerezhető EU-támogatás.

Tarlós István közölte: a tárgyalási holtpontról való elmozdulás érdekében kezdeményezték, hogy a főpolgármester készítsen egy fontossági sorrendet, amiről az ellenzék véleményt nyilváníthat.

Ez a városvezetés dolga, és nem az ellenzéké - jegyezte meg. Hozzátette: azért kell "meghúzni a vonalat" a beruházásoknál, mert miközben Demszky Gábor azzal érvel, hogy majd "az ellenzék dicsősége lesz" átadni ezeket a beruházásokat a következő ciklusban, de az is igaz, hogy a következő ciklusban kell majd kifizetni ezeket a beruházásokat. Így tehát nemcsak a jelenlegi ellenzék, hanem a következő időszakban a városvezetés és a város számára is kulcskérdés lesz a beruházások helyzete. A politikus szerint a főpolgármester által szorgalmazott kívánságlista kapcsán az az alapkérdés, hogy abból mi valósítható meg racionálisan. Ehhez a kívánságlistához a Fidesz is tudna még hozzáírni - jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy felvetésére szóba került a Bamco 35 milliárd forint plusz követelése is a 4-es metró építésénél. Ennek az összegnek a nagysága nagyobb, mint az újabb fővárosi hitelfelvételi szándék. A kettő akár ki is olthatná egymást - fűzte hozzá. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a 4-es metró építése kapcsán még csak az alagút fúrásánál tartanak, ami a teljes metróberuházás költségének csak 12 százalékát teszi ki.

Felmerül a kérdés, hogy a következő munkafolyamatok kivitelezői "a kétségesen megkötött szerződések" alapján nem jelentkeznek-e majd hasonló nagyságrendű többletigénnyel. Ezért is óvatosan kell kezelni a beruházásokat - szögezte le. A politikus fontos kérdésnek tartja a BKV 84 milliárdos adósságát és idei 22 milliárd forintos veszteségi tervét, ez ugyanis nem választható le a főváros adósságállományáról.

Tarlós István közölte, azon nagyon csodálkozna, ha többlet keletkezne az iparűzési adóból, ő ugyanis 2,8-6,5 milliárd forint közötti visszaesést jegyzett fel a találkozón.
Tarlós István nem tulajdonít semmi jelentőséget Demszky Gábor azon pénteki sajtónyilatkozatának, miszerint jövőre nem indul az önkormányzati választáson.

A főpolgármester ebben a kérdésben az elmúlt években már legalább négyszer megváltoztatta az álláspontját. Érdekesebbnek tartja azokat a sajtónyilatkozatokat, amelyek arról szólnak, hogy a szocialisták megpróbálják lemondatni mandátumáról Hunvald Györgyöt. Ez minden "épeszűen" gondolkodónak azt sugallja, hogy ők ezeket a költségvetési egyeztetéseket nem gondolják komolyan, arra törekszenek, hogy egyfős többséggel áterőltessenek "egy olyan-amilyen" költségvetést.

Hock Zoltán (MDF) szerint ezúttal nagyjából körvonalazódott az, hogy mi a reális bevételi lehetősége idén a fővárosnak. Ez valamelyest eltér a benyújtott javaslattól. Mint mondta, a Bamco követelése kapcsán elhangzott az is, hogy a fővárosnak viszont 60 milliárd forintos követelése van a céggel szemben. A költségvetés nem teljesíthető előirányzatai közt említette az ingatlaneladási tervet, ami tavaly sem valósult meg. Szerinte ez a tétel csak azért szerepel a tervezetben, hogy el tudjanak indítani beruházásokat, amelyeknek aztán maximum csak a fele teljesül.

Demszky Gábor azon pénteki sajtónyilatkozata kapcsán, miszerint ha nem konszenzussal, de többségi szavazással biztosan lesz a költségvetése a fővárosnak, a frakcióvezető leszögezte, hogy ők továbbra is a konszenzusos döntést támogatják. A Főgáz eladási szándéka kapcsán az MDF még csak a piac felméréséhez járult hozzá, irreálisan alacsony áron ezt nem támogatják majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását