2024. június 16. - Jusztin

Hogyan növekszik a magyar állampolgárok száma?

Január 1-től életbe lép az egyszerűsített honosítási eljárás. Ősszel kampány is indul a határokon túl. Ki nyújthat be kérelmet, ki bírálja el, mivel igazolható a magyarság, jönnek-e osztrákok? És mi lesz a magyar igazolvánnyal?
2010. július 20. kedd 12:16 - Gyülvészi András
Dr. Wetzel Tamás, a kettős állampolgársággal kapcsolatos feladatok végrehajtásáért felelős miniszteri biztos válaszolt kérdéseinkre.

Mikortól kérhető a kettős állampolgárság, és kik kérhetik?

Az egyszerűsített honosítási eljárás szabályozása, vagyis közkeletűen a kettős állampolgárság a 2011. január 1. után benyújtott kérelmekre vonatkozik. Magyar állampolgárságot az kaphat kedvezményesen, aki igazolja vagy valószínűsíti felmenői vagy saját maga egykori magyar állampolgárságát, beszél magyarul és nem áll fenn valamilyen kizáró tényező például közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági kockázat.

Mekkora érdeklődésre számítanak? Hányan fogják kérni a kedvezményes honosítást?

Kettős államolgárság
A kettős állampolgárság azt jelenti, hogy egy természetes személy egyszerre két országnak az állampolgára. A nemzetközi jog nem tiltja, hogy valakinek akár kettőnél is több állampolgársága legyen (ez a többes állampolgárság), de egyes országok nem ismerik el a kettős állampolgárságot, azaz nem ismerik el állampolgáraikat más országok polgárainak is. Közülük vannak, amelyek engedményeket tesznek, például Japánban a kiskorúaknál elismerik.
A magyar külképviseleteken, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál már most nagy az érdeklődés. Természetesen nehéz a jövő évi számokat pontosan megbecsülni, ezért több modellt állítottunk fel, amelyeknek megfelelően történnek a fejlesztések. Ki lehet indulni a magyar igazolvány iránti kérelmek számából, amely az első évben, 2002-ben 593 ezer volt. Azonban ez is csak irányadó adat, azóta nagyon sok változás történt, és a két eljárás között is hatalmas különbségek vannak.

A magyarlakta területek milyen arányban fogják képviselni magukat? Honnan érkezik majd a legtöbb kérvény várhatóan? Például Ausztriából mennyire számítunk?


Az eddigi számításaink szerint kapcsolat tapasztalható az adott ország és Magyarország fejlettségi különbsége, illetve uniós integrációja és a kérelmezők száma között. Nyilván ott adják be majd a legtöbben az egyszerűsített honosítás iránti kérelmet, ahol a szimbolikus döntés mellett ez hatalmas előnyökkel jár a szabad utazás és munkavállalás terén.

Természetesen nagyon sok összetevője van ennek a kérdésnek, de kijelenthető, hogy a kárpátaljai magyarság számára tudja az új szabályozás a legtöbb akadályt lebontani az anyaországgal való kapcsolattartás útjából.

Ausztriában nem lehetett magyar igazolvány iránti kérelmet benyújtani, így nehéz bármilyen becslésbe bocsátkozni. Azt gondolhatnánk, hogy egy uniós polgárnak, aki nálunk jóval fejlettebb ország állampolgára, semmi érdeke sem fűződik a magyar állampolgársághoz, azonban a földvásárlás tekintetében ez például egyáltalán nem igaz. De hangsúlyozottan az egyszerűsített honosítási eljárás, a kettős állampolgárság elfogadása szimbolikus döntés volt, amely morális-etikai igényeknek felelt meg.

Milyen papírral lesz igazolható a magyarság?

Igazából nemzetközi jogi szabályozás miatt a felmenők egykori magyar állampolgárságát kell igazolni. Ezt gyakorlatilag bármilyen okirattal lehet, de praktikusan legegyszerűbb például az apa és a nagyapa születési anyakönyvi kivonatával. Az életkortól is függ, sok kérelmező valaha volt magyar állampolgár, nekik elég, ha ezt igazolják.

Hogyan ellenőrizhető a papírok hitelessége?


Először is csak hiteles fordítás fogadható el az eljárásban. Másrészt az okiratokat részletesen megvizsgálják a kollégák, a hivatalos szervek által kiadott igazolványokkal össze tudják hasonlítani. Ennek jól kialakult rendszere van évtizedek óta a letelepedési és állampolgársági eljárásban is.

Hogyan bírálnak el egy-egy kérvényt? Mennyi ideig tart, ki ellenőrzi?

Magától értetődik, hogy minden okiratot és minden törvényi feltételt vizsgálni kell. Az eljárási határidő három hónap, amely radikális változás az eddigi tizenkét hónapos határidővel szemben. Megjegyzem, négy évvel ezelőtt még huszonegy hónapot kellett várni az elbírálásra.

A három hónapba nem tartozik bele természetesen az az időszak, amikor nem lehet dönteni, akár mert okiratok hiányoznak, akár mert közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ellenőrzés folyik. Ez az időszak tehát nem számít bele a három hónapba, így inkább négy-öt hónapos válaszadásra lehet számítani.

Mindenesetre az egyszerűsített honosítási eljárás nagyon jelentősen csökkentette mind a kérelmezők, mind a magyar hatóságok számára az adminisztratív terheket.

Ősszel kampányra készülnek a határokon túl. Ezt hogyan kell elképzelni? Plakátok, hirdetések?


Minden kommunikációs csatornát ki akarunk használni, hogy a jövendő kérelmezőket felvilágosítsuk a jogaikról, az eljárás menetéről és hogy milyen okiratokat kell beszerezni, azokat hogyan és hol lehet benyújtani. A külképviseleti papír alapú tájékoztatóktól a helyi magyar szervezetek, egyházak bevonásán keresztül a modern technikáig minden módon el akarjuk juttatni az információkat az érdeklődőknek.

Hangsúlyozom mindenesetre, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás nem egy ideiglenes szabályozás, ez már nem kerülhet ki az állampolgársági törvényből, három év múlva ugyanígy be lehet majd nyújtani ezt a kérelmet, tehát hosszabb távú feladataink lesznek.

Mennyiben lesz más a kettős állampolgárság a magyar igazolványhoz képest?

Teljesen más a kettő, teljesen más jogi alapokon áll a két jogintézmény. Jellemző, hogy a magyar igazolvány szabályozása kedvezménytörvényként került be a köztudatba, a magyar állampolgárság ezzel szemben jogokat és kötelezettségek jelent, nem kedvezményeket. A két eljárás egyébként a hatályos szabályozás szerint kizárja egymást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását