2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hazudozó mentorok?

Hazugsággal vádolta meg a Katapult Mentorprogram korábbi vezetőjét az oktatási tárca felfüggesztett esélyegyenlőségi főigazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2009. március 20. péntek 20:13 - HírExtra
Nagy Attila, a Mentorprogram volt vezetője március 16-i sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatója saját állításainak alátámasztására hivatalos dokumentumot, egy jegyzőkönyvet hamisított.

Nagy Attila szerint azt, hogy a dokumentum hamisítvány, bizonyítja: július 2-án nem állíthatta - mint az az ismertetett dokumentumban szerepel -, hogy a lakása értékesítéséből befolyt összeget fordította a kollégái bérére, mert csak hat nappal később, július 8-án vette le számlájáról az első, valóban a fizetések fedezésére szolgáló összeget. Hozzáfűzte, átmenetileg maga finanszírozta a mentorprogramban dolgozókat.

Valóban volt aznap egy megbeszélés - fűzte hozzá - jelzett egy pénzügyi problémát, de az nem "Btk.-ba ütköző" pénzmozgásról szólt, hanem kölcsönadási szerződésekről alapítványok és más szervezetek között.

Borovszky Tímea pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy 2008. július 2-án Nagy Attilán kívül három további kollégája és ő maga is jelen volt azon a megbeszélésen, amelyen a korábbi programigazgató elmondta, hogy különböző pénzügyi manővereket hajtott végre, fiktív számlákkal számolt el a minisztériumnak, a kifizetett pénzek egy részét pedig visszakérte a szolgáltatóktól.

Mint írta, az elmondottakat egy köztisztviselő kolléga rögzítette, és bár magát a jegyzőkönyvet nem iktatták és szignálták, az esetet hivatalos feljegyzés formájában - iktatva, aláírva - jelentették a minisztérium felső vezetésének.

Hozzátette: ebben kérték a tárca vezetőit, hogy vizsgálják ki a Nagy Attila által elmondottak valóságtartalmát. Kérték azt is, hogy a mentorok zavartalan ösztöndíjfizetése érdekében a miniszter jelöljön ki más lebonyolítót, hiszen egy szervezet nem kaphat újabb támogatást, amíg a korábbi pénzügyeivel nem számolt el. Mint felidézte, ekkor rendelte el a miniszter a Katapult Mentorprogram átfogó ellenőrzését.

Borovszky Tímea tudatta: Nagy Attila vádaskodása ellen a szükséges jogi lépéseket megteszi.

Az MTI megkeresésére Nagy Attila úgy fogalmazott, hogy az állásából felfüggesztett esélyegyenlőségi főigazgató "kommunikációs kampányt folytat", így igyekszik a "saját nagyobb ügyeit" kisebbíteni. A volt programigazgató azt mondta, hogy bizonyíték csak az általa aláírt jegyzőkönyv lehetne, ilyen azonban nincs.

Hiller István március 12-én jelentette be, hogy az oktatási tárca feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál, ismeretlen tettesek ellen. Az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót.

A Katapult Mentorprogram és az oktatási integrációt segítő programok a közeljövőben az Országgyűlés szakbizottsága elő kerülnek, a képviselők meghallgatják az oktatási tárca illetékesét és mentorprogram delegáltját is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását