2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MSZP Orbán sípját fújja

Az MSZP szerint van esély rövid távon is mérsékelni a kiadásokat, de ezt a megtakarítást azonnal munkahelyteremtésre kell fordítani - mondta Szanyi Tibor, a párt vezérszónoka kedden a parlamentben.
2009. március 17. kedd 12:42 - HírExtra
A magyar gazdaság egyensúlyához 150-200 ezer plusz munkahelyre van szükség - közölte a szocialista képviselő a Reformszövetség javaslatait tartalmazó, az SZDSZ által benyújtott országgyűlési határozati javaslat általános vitájában. Hozzátette: szükséges lenne, hogy a kormány az Európai Bizottsággal gyorsított eljárásban tárgyalja meg, hogy a strukturális alapok egy részét is munkahelyteremtésre fordíthassa az ország.

A válságkezelés zömmel kormányzati, a reformok zömmel parlamenti cselekvést igényelnek - vélekedett Szanyi Tibor, aki egy közgazdászt idézve kiemelte: a válságkezelés más döntéseket igényel, mint a versenyképességet és a hatékonyságot hosszabb távon megalapozó reform.

Mint mondta, ezt a véleményt osztja a magyar kormány is, amely rengeteg, saját hatáskörében meghozható döntést hozott a válság kezelésére, és "ezért nem rontott ajtóstul a parlamentbe a különböző és azonnali reformjavaslatokkal".

A költségvetési kiadások visszafogásáról a képviselő azt mondta, hogy ez az össznemzeti keresletet is szűkíti. Kifejtette: egy olyan kicsi teljesítményű és olyan szociális kitettségű országban, mint Magyarország, a szabályozott kereslet szinte az egyetlen eszköz, amivel az egyensúlyt tartani lehet.

Az MSZP-s politikus közölte: 2009-ben időszerűtlen lenne bevezetni az értékalapú ingatlanadót, de nem szabad szem elől sem téveszteni ezt a lehetőséget. Hozzátette: az iparűzési adó megszüntetése régi vágyuk, de az ellentétes lábát "az istennek sem találják".

Elnagyoltnak nevezte az államigazgatási területen javasolt 100 milliárd forintos kiadáscsökkentést.Szanyi Tibor úgy vélte, hogy "ki kell jutni a kutyaszorítóból", a forintárfolyam kálváriájából. Hozzátette: az a kelepcés monetáris modell, amit a Magyar Nemzeti Bank az akkori kormány nyomására 2001-ben felállított, és tehetetlenségében a mai napig is fenntart, csak külső segítséggel alakítható át, ezért kell a Nemzetközi Valutaalap segítsége.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását