2024. május 3. - Tímea, Irma

Mit akar pénzelni az állam?

Melyek azok az egyetemek, főiskolák, amelyeket hosszú távon is fenn kíván tartani az állam? - kérdezte az MDF-es Karsai Péter interpellációjában hétfőn az Országgyűlésben.
2009. március 16. hétfő 17:47 - HírExtra
Karsai Péter (MDF) azt mondta, hogy az általános iskolákba beiratkozók közül 12 év múlva nem lesz mindenki egyetemista, tehát jó pár intézmény meg fog szűnni.

Elmondta, hogy a mai tendenciákat figyelembe véve 2020-ig a mostani 60 százalékára fog csökkeni a hallgatói létszám.

Karsai Péter szerint ezt a folyamatot nem lehet csak a véletlenre bízni, mert akkor könnyen előfordulhat, hogy bizonyos régiókban és szakterületeken megszűnhet a felsőoktatás.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter válaszában azt mondta, jelenleg 70 felsőoktatási intézmény működik Magyarországon, ebből 29 az állami, a többi 41 egyházi és alapítványi fenntartású.

Utalt arra, hogy Magyarországon 1990-ben 100 ezer hallgató volt, idén 400 ezer van. Hozzátette: 1980-ban 1,18 millió általános iskolás volt, most 796 ezer van.

A szakminiszter beszámolt arról, hogy a hagyományos fejkvótarendszert felváltja a hallgatók teljesítménye és intézményválasztása alapján történő finanszírozás, ez pedig azt jelenti, hogy a legjobb területekre jelentkező legjobb hallgatók viszik a legnagyobb biztonsággal a közös pénzt az intézménybe.

Azon iskoláknak, ahol a hallgató megítélése szerint gyengébb a képzés, az állam nem ad, vagy sokkal kevesebb pénzt ad - közölte a miniszter, megjegyezve, hogy az elmúlt két évben ez a tendencia érvényesült.

Karsai Péter a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 209 igen, 158 nem szavazattal és két tartózkodással elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását