2024. június 16. - Jusztin

Ellenőrizni kell az önkormányzatokat

A kormány az önkormányzatok törvényességi felügyeletével kapcsolatban kész minden olyan megoldást támogatni, amely nem jár a költségek, a hivatali létszám, a vezetői arányok jelentős növekedésével - mondta Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) államtitkára hétfőn az Országgyűlésben kérdésre válaszolva.
2009. június 15. hétfő 17:55 - HírExtra
A kormány elkötelezett a törvényességi ellenőrzés helyreállításában, kész támogatni minden kompromisszumos megoldást, beleértve a fővárosi, megyei illetékességre vonatkozó törvényességi ellenőrzést is - közölte a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy az üggyel kapcsolatban az Alkotmánybíróság az Országgyűlés alkotmánysértő mulasztását állapította meg, így a problémát a kormány csak a parlament kétharmados döntése után tudja megoldani.

Jauernik István kitért arra, hogy a kormány korábban is több kompromisszumos javaslatot tett, "több kedvezményt kínált az ellenzéki pártoknak".

Az államtitkár ezt Fetser János (MSZP) kérdésére válaszolva mondta, aki azt vetette fel, hogy választókerületében több képviselőtestület is törvénytelen döntést hozott. Mint mondta, a Legfelsőbb Bíróság egyik döntésével kimondta: addig nem lehet ezen döntéséket vizsgálni, amíg a regionális közigazgatási hivatal nem kapja meg a helyi önkormányzatok feletti törvényességi ellenőrzés jogát.

Korábban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, hogy a kormány előbb feles törvényben, később pedig kormányrendeletben alakította át hivatalokat. Így jelenleg nincs olyan működő szervezet, amely az önkormányzatok törvényességét felügyelné.

Május végi sajtóhírek szerint kizárólag a megyei közigazgatási hivatalok 2007 előtti szervezetének visszaállítását támogatja a Fidesz és a KDNP. A kormány csak a helyhatóságok törvényességi ellenőrzését végző egységeket helyezné megyei szintre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását