2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megszűnt az MDF frakció

Csáky András kilépésével a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben - jelentette be Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a párt hétfői frakcióülése után.
2009. március 16. hétfő 12:09 - HírExtra
Közölte: átmeneti időszaknak tekintik, míg függetlenként kell dolgozniuk. Ez idő alatt csoportként működik az MDF volt frakciója - jelentette ki. Magyarázatként hozzátette: ez azt jelenti, hogy a csoport a döntéseit közösen hozza majd meg.

Herényi Károly kiemelte, minden erővel azon vannak, hogy a frakciót újjá tudják alakítani. "Azt majd eldöntjük, hogy kire számítunk" - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva közölte: a frakció legkésőbb a nyáron újjáalakulhat. A frakcióvezető arra a kérdésre azonban, hogy tárgyalnak-e valakivel a belépésről, nemmel válaszolt.
Herényi Károly úgy fogalmazott: soha nem látta még ilyen jónak és biztatónak az MDF helyzetét.

A politikus hangsúlyozta: mától számítva három napja van arra, hogy Csáky András kilépéséről tájékoztassa az Országgyűlés elnökét, és ezzel a házszabály adta lehetőséggel élni is fog.

Azt is elmondta: csütörtökön a házbizottsági ülésen, valamint ötpárti egyeztetésen dől majd el az, hogy a bizottsági helyüket megtarthatják-e az MDF-es képviselők.
Hock Zoltán, a frakcióülés után, újságíróknak azt mondta: ha megvan arra a reális lehetőség, hogy a frakció újjáalakuljon, akkor visszalép, mert - mint mondta - MDF-tag.

Az elkövetkezendő idő fogja azt eldönteni, hogy ez az MDF az az MDF lesz-e, mint amibe belépett - tette hozzá. "Ha azt fogom érezni, hogy ez egy másik MDF, akkor vélhetően el fogok rajta gondolkodni, hogy tudok-e csatlakozni ehhez a közösséghez" - fogalmazott.
Kiemelte: a következő hetekben derül ki az is, hogy a megmaradt 8-9 ember tud-e majd együttműködni, tud-e majd csoportként dolgozni.

Hangsúlyozta: jelenleg két képviselő tudna belépni a frakcióba. Mint mondta, az szóba sem kerülhet, hogy "Gyenesei István kormánytag" az MDF-frakció tagja legyen, a másik független képviselő Tóth András pedig egyértelművé tette, hogy nem kíván belépni a frakcióba.

Császár Antalról, akinek áprilisban jár le a függetlenként eltöltött hat hónapja, Hock Zoltán azt nyilatkozta: ő pillanatnyilag miniszterelnöki megbízott, Gyurcsány Ferenc alkalmazottja, így ugyanabba a kategóriába tartozik, mint Gyenesei István.

Újból elmondta, nem ért egyet azzal az elnökségi döntéssel, hogy a párt országos gyűlése csak az EP-választás után, június 13-án legyen.Katona Kálmán, a frakcióülés után, úgy fogalmazott: olyan helyzetben van most a frakció, "mint a BUX, minél lejjebb van, annál nagyobb esélye van az emelkedésre".

"Nem voltam még megszűnt frakciónak a volt tagja" - mondta.Csáky András hétfőn reggel írásban jelentette be a házelnöknek, hogy kilép a frakcióból és a továbbiakban "független ellenzéki képviselőként" kíván dolgozni a parlamentben.

Szili Katalin az információt megerősítve elmondta: a politikus reggel vitte be a házelnöki titkárságra az erről szóló dokumentumot.

Csáky András távozása a házelnöki bejelentéssel vált hivatalossá. A politikus március 9-én bejelentette ugyan, hogy nemcsak a Magyar Demokrata Fórumból, hanem a parlamenti képviselőcsoportból is kilép, ennek nem volt semmilyen hivatalos nyoma.
A politikus azért döntött így, mert szerinte a Bokros Lajos vezette EP-lista elfogadásával a párt feladta politikai hitvallását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását