2024. május 8. - Mihály

Megfilmesítik a színésznő életét

Marianne Faithfull elmondhatja magáról, hogy "élete kész regény." A magyar származású színésznő megér egy filmet.
2009. március 16. hétfő 06:45 - HírExtra
A 62 éves művésznő, akinek 22. albuma, az Easy Come, Easy Go dupla CD az őszi európai és amerikai premier után hétfőn jelenik meg Nagy-Britanniában, a BBC News-nak elmondta, hogy a film 1994-ben megjelent önéletrajza, a Faithfull alapján készül. (Szójáték nevével, mert "hittel telinek" is lehet értelmezni). Az énekes-színésznő úgy döntött, hogy csak a forgatókönyvet akarja elolvasni, a továbbiakban "azt csinálnak vele, amit akarnak", megbízik a rendezőben és nem kíván beleszólni abba sem, hogy ki fogja őt megszemélyesíteni a filmvásznon.

Marianne Faithfull az 1960-as évek közepén lett az angol pop-rock műfaj egyik sztárja az As Tears Go By című Rolling Stones-dallal és hamarosan felfedezték színészi képességeit is. Egyik korai nagy sikere a BBC Hamlet-változatának Ophéliája volt, együtt játszott Orson Wellesszel és Alain Delonnal is.

A hirtelen jött sikert, a Stones-tagokhoz fűződő viharos kapcsolatait azonban nehezen tudta feldolgozni, heroinfüggő lett, évekig harcolt a droggal, alkohollal, egy időben az utcán élt. A nagy visszatérést 1979-ben a Broken English című albuma jelentette, ettől kezdve alakította ki új, a rock és a sanzon mezsgyéjén egyensúlyozó stílusát. Később egyre többet játszott színházban és Bertolt Brecht sanzonjainak egyik legavatottabb előadója lett.

Tavaly a milánói Európai Színházi Fesztiválon Shakespeare-szonetteket adott elő, olyan verseket válogatva, amelyek az ő életére rímeltek. Az utóbbi időben sokat szerepelt ismét filmen is: ő játszotta Mária-Teréziát Sofia Coppola Marie-Antoinette-jében, majd nagy sikert aratott az Irina Palm című filmben a beteg unokájáért szexmunkát vállaló idősödő asszony szerepében. 2006-ban mellrákot diagnosztizáltak nála, de műtétje után alig hat hónappal ismét színpadon volt és turnéja során 2007 márciusában Budapesten is fellépett a Művészetek Palotájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását