2024. március 29. - Auguszta

Átnevezték a vitatott kiállítást

A párizsi polgármesteri hivatal a bírálatok hatására megváltoztatta a német megszállás idején készült színes fotókból álló, erősen bírált kiállításának címét - egy betűvel, méghozzá annak érzékeltetésére, hogy az eredetileg egy náci publikáció számára kés
2008. április 27. vasárnap 06:46 - Hírextra
A városi könyvtárban néhány napja megnyílt kiállítás sokak szerint túlságosan is rózsás képet festett az elnyomott Párizsban folyó életről. Christophe Girard párizsi polgármester-helyettes egyenesen azt helyezte kilátásba, hogy bezáratja André Zucca fényképeinek tárlatát, hacsak a szervezők a kiegyensúlyozottság érdekében nem mutatják be a II. világháborús főváros mindennapjainak kevésbé napos oldalát is.

A hétvégén bejelentett változás értelmében a tárlat címe a továbbiakban Des Parisiens sous l'Occupation - az eredeti címhez képest csak az első szó első betűje változott, Les helyett Des-re. Magyarul ez a határozott névelő törlésével egyenértékű, a továbbiakban nem "a" párizsiakról van szó a megszállás idején, hanem csak "párizsiakról" - egyesekről közülük.

A jövő héten kiegészítő anyaggal bővítik a különben sikeres, eddig mintegy 10 ezer látogatót vonzó kiállítást. Már most feliratban hívják fel a figyelmeztet arra, hogy a fotók készítője, André Zucca nem kapott lencsevégre semmit vagy szinte semmit a párizsiak nagy többsége által megélt kemény valóságból, ezekről a képekről általában kitiltották a szenvedést, a szerencsétlenséget, nincs nyoma a megszállóval szembeni ellenállásnak, az elnyomásnak, a zsidók elleni razziáknak.

Noha tilos volt fényképezni a megszállt Párizsban, André Zucca, akinek fotói a kiállításon láthatók, a Signal című német propagandalap megbízásából dolgozhatott a városban. Képein hölgy sétál az elegáns bevásárló utcában, fiatal pár enyeleg, vidám család lóversenyen izgul - a nyugodt élet jelenetei egy megszállt városban. A képeken gyéren tűnnek fel német katonák, de a kegyetlen valóság azért - ha ritkán is - beszivárog: zsidók sárga csillaggal a mellükön, egy másik felvételen hivatalos falragaszok azonnali kivégzéssel fenyegetik az ellenállókat és fegyvereseket.

A szervezők a történelem sötét időszakából származó értékes, noha elferdített igazságú pillanatfelvételeiből álló anyagot Zucca leszármazottaitól vásárolták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását