2024. május 4. - Mónika, Flórián

Híznak a "sógorok"

Súlyos év volt 2008 az osztrákok számára, a szó szoros értelmében is: a lakosság negyvenkét százaléka ugyanis jócskán gyarapodott testsúlyban.
2009. március 12. csütörtök 10:50 - HírExtra
A Johnson and Johnson felmérése szerint az átlagos súlytöbblet elérte az 5,5 kilogrammot, ami összlakossági szinten nem kevesebb mint 19 ezer tonnát tesz ki. A megkérdezettek egyharmadánál ráadásul vészesen kilendült a mérleg nyelve, a gyarapodás az ő esetükben 6 és 10 kiló között mozgott.

A felmérés keretében 500, 14 és 59 év közötti osztrákot faggattak ki "fizikai állapotáról". Az eredményeket összesítve kiderült, hogy egy átlagos osztrák 76 kilogrammot nyom és 173 centiméter magas. Vagyis testtömegindexe (BMI) valamivel 25 fölött van, ami már súlyfölöslegről tanúskodik. (A testtömegindexet úgy kalkulálják, hogy a testsúlyt elosztják a méterben számított magasság négyzetével. A BMI elsősorban egészséges felnőtt nők és férfiak számára iránymutató.)

Főleg az 50-60 évesek szedtek föl magukra, tehát azok, akik amúgy is már 25 és 30 közötti BMI-értékkel rendelkeztek. Ebben a korosztályban minden második osztrák "súlyosbodott" tavaly, méghozzá átlagosan 6,7 kilogrammal.

Az adatok természetesen nem azt jelentik, hogy az alpesi ország minden egyes lakosa hízott. A felmérés szerint a megkérdezettek egyötöde egyenesen fogyott 2008-ban, átlag 9,5 kilogramm feleslegtől szabadultak meg.

A közvélemény-kutatásban részt vetteknek a kétharmadara azt mondta, hogy ő is fogyni szeretne. Több mint a felük "inkább elégedetlen" vagy "teljességgel elégedetlen" a súlyával. Főleg a harmincas nők és férfiak kényesek a kinézetükre, ők mindenáron karcsúbb alakra törekednek. Velük ellentétben a 14-19 év közötti fiatalok lényegesen "pozitívabban" állnak hozzá a testsúly kérdéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását